Internacional 28/06/2014

Sarajevo commemora el centenari de l'assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran

L'acció contra l'hereu al tron austrohongarès va originar la Primera Guerra Mundial

Efe
1 min
Cantonada a Sarajevo en es va produir l'assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran. REUTERS

SarajevoEl centenari de l'assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran, hereu al tron austro-hongarès, es commemora aquest dissabte a Sarajevo, la ciutat on es va cometre el magnicidi que va originar la Primera Guerra Mundial.

Convidats de diversos països d'Europa assistiran a la cerimònia de commemoració a la capital de Bòsnia i Hercegovina, entre ells el president austríac, Heinz Fischer, així com els caps d'Estat de Croàcia, Macedònia i Montenegro.

Destaca, però, l'absència de representants serbis, que commemoren també aquest dissabte per la seva banda el magnicidi perpetrat pel jove serbobosnià Gavrilo Princip, al qual homenatgen en una cerimònia paral·lela a la ciutat serbobosniana de Visegrad.

La declaració de guerra

El 28 de juny de 1914, Princip va matar a trets a Sarajevo a Francesc Ferran i la seva dona Sofia. La guerra va començar un mes després, quan Viena va declarar la guerra a Sèrbia, país al qual va acusar d'estar darrere del magnicidi.

L'acte central del programa, que inclou exposicions i altres actes culturals, és un concert de l'Orquestra Filharmònica de Viena al reconstruït edifici de l'antiga Biblioteca i Ajuntament de Sarajevo, l'últim lloc visitat pels hereus austro-hongaresos abans de ser assassinats.

El concert pretén recordar que la guerra entre els pobles no pot ser una solució i mai s'ha de repetir a Europa, segons es va dir en la presentació del programa commemoratiu.

stats