IRLANDA
Internacional 26/05/2018

La victòria de Savita

La icona dels proavortament és una jove que va morir per una infecció a les 17 setmanes de gestació

Ara
2 min
Uns joves parlant al davant d'un grafiti de Savita Halappanavar a favor de la despenalització del referèndum

BarcelonaSavita Halappanavar somriu als cartells i grafits que els partidaris del sí al referèndum de despenalització de l'avortament a Irlanda han escampat per tot el país per demanar el vot. Aquesta dentista de 31 anys s'ha convertit pòstumament amb la icona de la campanya que finalment ha guanyat a les urnes, una victòria que trenca un dels grans tabús d'una societat molt lligada a la tradició catòlica. Halappanavar va morir el 28 d'octubre del 2012, quan estava embarassada de 17 setmanes del seu primer fill, perquè els metges que la van atendre d'urgències a l'Hospital Universitari de Galway no li van voler practicar un avortament i van al·legar que la llei vigent al país els impedia fer-ho. La seva mort va entristir i indignar el país i va portar el govern a promulgar una llei que permetés interrompre l'embaràs en circumstàncies excepcionals.

Si aquesta llei hagués estat en vigor el 2012, potser la jove podria haver tingut alguna oportunitat de sobreviure. Halappanavar va ingressar al centre hospitalari amb dolors forts a causa de l'avortament espontani i involuntari que estava tenint i, malgrat que el fetus no presentava cap cactivitat coronària, els metges li van negar la interrupció de l'embaràs justificant-se que Irlanda és un "país catòlic", segons va explicar més endavant el marit, Praveen Halappanavar. Les demandes del matrimoni Halappanavar no van tenir cap efecte i 48 hores més tard la jove moria víctima de septicèmia, un xoc sèptic.

El vidu de Savita va denunciar el centre hospitalari per negligència i per haver obviat els riscos per a la vida de la mare, unes acusacions que va ratificar el veredicte unànime d'un jurat, però les dues parts van signar un acord de compensació per evitar un judici. Ara bé, la història de la jove va calar entre la societat irlandesa, fins al punt que es van organitzar vetllades públiques en la seva memòria. Tot i que el marit, que va marxar d'Irlanda, s'ha mantingut en silenci –en compliment de l'acord extrajudicial–, el pare de la jove, Andanappa Yalagi, s'ha felicitat pel resultat del referèndum, ja que considera que el triomf del sí suposa "justícia" per a la seva filla i una garantia perquè aquesta tragèdia no es repeteixi, ha dit en declaracions al diari britànic 'The Guardian' des de l'Índia.

stats