Internacional 03/02/2019

Se suïcida l'activista que va denunciar casos d'abús sexual d'un famós mèdium al Brasil

La dona ha deixat una nota divulgada per l'ONG Víctimes Unides

Efe
3 min

BarcelonaL'activista brasilera de drets humans Sabrina Bittencourt, que va denunciar el mèdium i líder religiós conegut com a João de Deus per haver abusat de centenars de dones i de tràfic de nadons, ha mort al seu domicili de Barcelona, ha informat aquest diumenge l'ONG Víctimes Unides en un comunicat.

En la nota, divulgada aquest diumenge al Brasil, l'ONG, que es dedica a oferir suport a les víctimes d'agressions sexuals, ha afirmat que Bittencourt s'ha suïcidat aquest dissabte a la nit a Barcelona, on vivia, i ha deixat "una carta de comiat relatant les raons" que l'han portat "a treure's la vida".

Bittencourt, de 38 anys, va ser una de les principals responsables de recollir i lliurar a les autoritats del Brasil les primeres denúncies contra el mèdium João de Deus, avui empresonat per presumpte abús sexual de centenars de dones.

L'activista, que també era membre de Partners of the Americas i d'altres organismes humanitaris, va denunciar fa unes quantes setmanes que el líder religiós mantenia una xarxa de tràfic internacional de nadons, presumptament operativa des de fa uns vint anys, i que venia els nens als Estats Units, Europa i Austràlia.

Dissabte a la nit, Bittencourt va publicar un missatge al seu compte de Facebook, que després va ser esborrat, en què va afirmar que "totes les proves" i "evidències" estaven "lliurades o arribaran a les mans correctes".

"Marielle, m'uneixo a tu. He fet el que he pogut, fins on he pogut. El meu amor serà etern per a tots vosaltres. Perdoneu-me per no haver aguantat, fills meus", ha escrit l'activista, en al·lusió a la regidora Marielle Franco, assassinada a trets l'any passat a Rio de Janeiro.

"Torno al buit i deixo la meva essència en pau. Als meus amics, estimades i amants, ens trobarem un dia! Sentiu el meu amor incondicional a través del temps i de l'espai. Sí i fi", així ha conclòs Bittencourt el seu missatge.

També a través de Facebook un dels tres fills de l'activista, Grabriel Baum, ha afirmat que la seva mare "havia passat tot l'any preparant-se" i havia fet "més de 300 vídeos amb totes les instruccions".

"Ho ha deixat tot amb proves, organitzat, hi ha un paquet de cartes. No volia morir ni per les bandes ni pel càncer", ha apuntat Baum.

"La meva mare ho ha fet per evitar que ens matessin", ha afegit.

"La lluita de la Sabrina mai serà oblidada i continuarem, amb la mateixa força, defensant les minories, principalment les dones que són víctimes diàries del masclisme", han expressat la presidenta de l'ONG, Maria do Carmo Santos, i la seva fundadora, Vana Lopes, a la nota.

Bittencourt va patir diverses agressions sexuals per integrants de l'església que freqüentava, cosa que la va motivar a dedicar la seva vida a donar suport a les víctimes d'abús i a desemmascarar líders religiosos, segons va explicar la mateixa activista en un article publicat en una revista brasilera.

També va ser la responsable de recollir i derivar a les autoritats del seu país els primers relats de dones presumptament abusades pel mèdium João de Deus.

El mèdium i líder religiós, de 76 anys, el veritable nom del qual és João Teixeira de Faria, va guanyar fama al Brasil i al món gràcies als seus suposats dots curatius, els seus "miracles" i les seves "cirurgies psíquiques".

Al desembre, arran d'una dotzena de denúncies, les autoritats van recollir testimonis d'unes 550 dones brasileres i d'altres països que van dir que havien sigut violades o assetjades pel mèdium, que està en presó preventiva.

Dissabte passat un dels fills del mèdium, Sandro Teixeira Oliveira, va ser detingut per la policia acusat de "coacció de testimonis" en el curs de les investigacions contra el seu pare.

stats