Internacional 24/08/2017

El secretari de Defensa dels EUA diu que estudia subministrar armament letal a Ucraïna

El país europeu ja ha rebut ajuda de Lituània després de sol·licitar subministrament de forma reiterada

Agències
2 min
El president d'Ucraïna, Petró Poroixenko, i el secretari de Defensa dels EUA, James Mattis, atenent els mitjans de comunicació després de reunir-se a Kíev

KíevEl secretari de Defensa dels Estats Units, James Mattis, ha anunciat aquest dijous en una visita a Kíev, coincidint amb la celebració del dia de la independència, que Washington està estudiant la possibilitat de subministrar armament letal a Ucraïna. Ho ha comunicat després de reunir-se amb el president ucraïnès, Petró Poroixenko.

El secretari de Defensa dels EUA i el ministre de Defensa ucraïnès, Stepan Poltorak, en una cerimònia de benvinguda a Kíev

Mattis ha assegurat que els Estats Units estan estudiant aquest assumpte i que, quan torni al seu país, presentarà a la Casa Blanca tot un seguit de recomanacions a partir del que ha vist i de la informació que ha rebut d'Ucraïna. "L'armament defensiu no pot provocar ningú, excepte l'agressor, i Ucraïna no és un agressor, sinó que lluita pel seu territori", ha explicat el secretari de Defensa nord-americà, que ha manifestat la intenció dels Estats Units de seguir facilitant ajuda al país europeu.

Ucraïna està duent a terme tot un seguit de reformes en l'àmbit militar i de seguretat i ha demanat reiteradament a diversos països subministrament d'armament letal, però de moment només n'ha rebut de Lituània, tal com va especificar el ministre de Defensa ucraïnès, Stepán Poltorak. Mattis ha subratllat que dona suport a aquestes reformes perquè contribueixen a augmentar l'eficàcia de les forces armades d'Ucraïna.

Poroixenko ha agraït als EUA l'ajuda militar que han estat proporcionant a Ucraïna des de l'inici, de l'agressió al seu territori per part de la veïna Rússia, l'estiu del 2014. Tot i així, el president no ha volgut donar detalls de la seva conversa amb Mattis: "El debat d'aquests assumptes s'ha de fer silenciosament fins que no hi hagi una decisió definitiva". Només ha anunciat que estava "content" de com havia anat la trobada.

stats