Internacional 06/06/2014

Madrid obre la porta a donar la nacionalitat als descendents dels jueus sefardites

Finalment el cognom no serà una prova vàlida, només un element addicional

Joan Rusiñol
1 min

MadridEl Consell de Ministres ha donat llum verda aquest divendres al procés per donar la doble nacionalitat als descendents que ho vulguin dels jueus sefardites (expulsats de la península ibèrica el 1492). Una reparació històrica que impulsen els ministeris de Justícia i Afers Estrangers que, no obstant, fixa uns requisits per poder filtrar les sol·licituds. Els demandants de la nacionalitat espanyola hauran de pagar 75 euros per iniciar els tràmits, una xifra inferior a altres països europeus, segons ha dit la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría.

Els descendents d'aquells jueus espanyols hauran d'acreditar, davant notari, el seu llinatge. Les proves que acreditin serviran per fer un informe notarial que s'elevarà a les institucions espanyoles. Es podrà acreditar de diverses maneres, entre elles, amb un certificat de la Federació de Comunitats Jueves d'Espanya o de l'autoritat rabínica del lloc on resideixin actualment.

Segons Sáenz de Santamaría, es valorarà el coneixement de la cultura i la història espanyola, així com activitats benèfiques que s'hagin fet a l'Estat. Tot i una certa polèmica sobre la validesa dels cognoms, finalment només serà tingut en compte com a element addicional, no pas determinant.

Els que provinguin de països de llengua no castellana hauran de sotmetre's a una prova de coneixement cultural que prepararà l'Instituto Cervantes.

stats