Internacional 05/03/2018

El règim sirià segresta el 70% de l'ajuda humanitària del comboi que ha entrat a Guta

L'OMS alerta que els equips quirúrgics i de diàlisi i la insulina han estat bloquejats per Damasc

Reuters
2 min
Abu Mohammad Alaya, de 50 anys, surt d'un refugi bombardejat a Duma una localitat de Guta Est. uary 22, 2018. REUTERS/Bassam Khabieh

Ginebra /Les autoritats sirianes han obligat l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a lliurar el 70% del material que transportava el comboi d'ajuda humanitària que ha entrat a Guta Est, el districte sota control opositor que està assetjat des de fa sis anys i que viu sota una intensa campanya de bombardejos. Dels 46 camions que formaven el comboi de l'ONU, que ha entrat aquest migdia a la població de Duma, una localitat del districte, tres estan "pràcticament buits", segons ha explicat una responsable de l'Oficina de Coordinació d'Afers Humanitaris de l'ONU a Damasc.

"Tots els equips de trauma, quirúrgics i de diàlisi i la insulina han estat rebutjats per motius de seguretat", ha dit un responsable de l'OMS a l'agència Reuters. La font calcula que el 70% de la càrrega dels camions que ha sortit dels magatzems de les organitzacions humanitàries ha estat retirada durant la inspecció.

L'ONU va aconseguir diumenge la llum verda per al comboi, el primer que entrava al districte de la perifèria de Damasc des de mitjans de febrer i que portava ajuda d'emergència per a 27.500 persones. Al districte hi malviuen unes 400.000 persones, segons els càlculs de l'ONU, que ha rebut autorització per portar ajuda a un total de 70.000 habitants. Dijous s'ha d'organitzar un segon comboi.

Paral·lelament, les forces lleials al règim de Baixar al-Assad continuen la seva ofensiva terrestre. Després de bombardejar durant dues setmanes el districte, amb el suport de l'aviació russa, amb un balanç de 700 morts, han ocupat un terç del territori de Guta Est, segons informa l'Observatori Sirià dels Drets Humans, una ONG amb seu a Londres que treballa amb una àmplia xarxa d'activistes sobre el terreny.

Tot i la xifra esfereïdora de víctimes, Al-Assad ha afirmat que té pensat continuar l’ofensiva. El president sirià ha assegurat que la treva parcial no es contradiu amb els combats i que la crisi humanitària que denuncia Occident és “una mentida ridícula”. Des del 18 de febrer el règim ha llançat una campanya de bombardejos aeris que els responsables de l’ONU han descrit com “l’infern a la terra”. Els organismes internacionals, però, continuen assistint impassibles a la massacre. A proposta del Regne Unit, el Consell de Drets Humans de l’ONU va aprovar una resolució que insta a obrir una investigació independent sobre els fets de Guta Oriental.

stats