Sèrbia
Internacional 21/05/2012

Brussel·les insta el nou president de Sèrbia a continuar amb la via europeista

La comunitat europea demana a Tomislav Nikolic –vencedor de les presidencials sèrbies– que segueixi amb les reformes per avançar cap una futura integració del país balcànic a la UE

Efe
1 min
El president electe serbi, Tomislav Nikolic / EFE

Brussel·lesDesprés de la victòria inesperada en les eleccions presidencials de Sèrbia de l'opositor de centredreta, Tomislav Nikolic, la Unió Europea s'ha afanyat a assegurar-se que Sèrbia continuarà amb els seus plans europeistes. Brussel·les ha instat aquest dilluns Nikolic a mantenir la via europeista del seu antecessor i a continuar amb les reformes impulsades per avançar cap una futura integració del país balcànic a la UE.

"En aquestes eleccions els serbis han mostrat el seu suport a la continuïtat de la política d'orientació europeista del govern", han subratllat en un comunicat els presidents de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i del Consell, Herman van Rompuy. Segons tots dos, Belgrad ha de "donar el següent pas cap a la integració europea: l'obertura de les negociacions d'adhesió una vegada que es compleixin les condicions necessàries". D'altra banda, Brussel·les també ha insistit en la importància que Belgrad avanci en el procés de diàleg i reconciliació amb Kosovo –la seva exprovíncia que va declarar la independència unilateral el 2008– si vol progressar cap a la Unió Europea.

Sèrbia va obtenir el passat mes de març l'estatus de país candidat a l'adhesió, però encara no té data per a l'inici de les negociacions, cosa que ha de ser proposada per la CE i aprovada pels vint-i-set països membres.

El conservador Nikolic ha promès que el país "no es desviarà de la via europeista". No obstant això, multitud d'analistes donen per fet que el procés s'alentirà de la mà del nou president, que en la dècada de 1990 va ser viceministre del govern de l'autoritari Slobodan Milosevic.

stats