Internacional 12/11/2018

Nova escalada militar entre Israel i Hamàs

Set milicians islamistes i un tinent coronel israelià moren en una operació de Netanyahu

Eugeni García Gascón
3 min
Un grup de palestins al costat d'un cotxe destruït per l'atac aeri ahir de l'exèrcit israelià

JerusalemUna nova escalada militar entre Israel i Hamàs ha esclatat en les últimes hores amb un balanç provisional de deu palestins i un tinent coronel israelià morts, alhora que fonts militars israelianes han indicat aquest dilluns a la nit que els bombardejos contra la franja de Gaza s'intensificaran en les pròximes hores.

El primer incident es va produir a l'est de la ciutat de Khan Iunis diumenge a la nit. Un comando militar viatjava en un vehicle civil amb matrícula palestina i va ser detectat per Hamàs. Els soldats van obrir foc contra un comando de Hamàs i van causar la mort d'un grup de milicians, inclòs un cap de la branca armada del grup islamista que governa la franja des de les eleccions del 2006.

A l'incident també va morir el tinent coronel Mahmud K., un drus que posteriorment va ser identificat per les autoritats israelianes com M., sense donar el seu nom ni el seu cognom per motius de seguretat, tot i que les xarxes socials el van identificar immediatament. L'enterrament d'aquest oficial ha tingut lloc aquesta mateixa tarda.

L'operació va ser inusual i va fracassar perquè els milicians van identificar el vehicle en el qual viatjava el comando. Posteriorment els avions israelians van bombardejar diversos objectius a la franja per facilitar el rescat del comando, mentre que les milícies palestines van disparar una vintena de coets contra Israel que no van causar danys personals.

Amb tota certesa, l'atac israelià va ser ordenat pel ministre de Defensa, Avigdor Lieberman, aprofitant que el primer ministre, Benjamin Netanyahu, era a París per participar en els actes del centenari del final de la Primera Guerra Mundial.

Netanyahu va tornar immediatament i va convocar el seu gabinet de seguretat. Dins d'aquest gabinet hi ha divisions d'opinions respecte a la política a seguir pel que fa a Hamàs i a la franja de Gaza.

Gabinet israelià dividit

Alguns ministres, com Naftali Bennett, són partidaris d'iniciar una acció militar en profunditat per tal de donar una "lliçó" a Hamàs, mentre que el primer ministre creu que és millor arribar a alguna mena d'acord d'alto el foc amb l'organització islamista.

De fet, aquest cap de setmana passat Israel ha autoritzat l'enviament de 15 milions de dòlars per pagar una part dels salaris dels funcionaris de Hamàs, així com l'entrada de combustible pagat per Qatar, un país amb el qual Israel no manté relacions diplomàtiques de manera oficial.

La incursió d'aquesta nit va ser dirigida directament pel cap de l'exèrcit, el general Gadi Eisenkot, segons van informar fonts militars. Tot i això, es considera que va ser un fracàs a causa de la mort del tinent coronel. Un segon oficial israelià va resultar ferit greu.

Però la violència va rebrotar amb molta força durant el vespre. Les milícies van disparar més d'un centenar de coets contra nombroses poblacions al voltant de la Franja. Un dels coets va impactar en un autobús i un soldat va resultar ferit greu. A l'altra bàndol van morir tres palestins i 15 més en van resultar ferits.

Altres coets, o granades de morter, van caure en zones residencials, inclosa la ciutat d'Ashkelon. Les autoritats israelianes van informar anit que una quinzena de persones van resultar ferides pels coets, tot i que la majoria dels 'ferits' van patir crisis nervioses. Durant tot el vespre les alarmes van sentir-se en les poblacions pròximes a la franja i els impactes directes sobre habitatges es van multiplicar.

Els contactes d'Egipte amb israelians i Hamàs són a hores d'ara intensos. La intenció dels egipcis és assolir un alto el foc entre les dues parts en conflicte. De fet, en les últimes setmanes les dues parts estaven negociant un alto el foc de llarga durada però la violència ha interromput els contactes momentàniament.

Així, s'observa l'arribada de tancs i vehicles militars a les posicions de l'exèrcit al voltant de la franja de Gaza. Tot i això, si Israel vol portar a terme una operació terrestre haurà de cridar a fila els reservistes, una decisió que de moment no ha pres. L'acumulació de vehicles militars podria ser només un advertiment a Hamàs. El gabinet de seguretat s'ha reunit a Tel Aviv per debatre les mesures que aplicarà.

stats