REVOLTES AL MÓN ÀRAB
Internacional 15/01/2012

Síria anuncia una amnistia amb condicions als opositors detinguts

La mesura només inclou els "manifestants pacífics" i als que hagin entregat armes i munició. L'ONU segueix demanant Al-Assad que deixi de "matar el seu poble" i recorda que 14.000 persones segueixen detingudes

Efe
1 min
LES PROTESTES A SÍRIA CONTINUEN
 Milers de persones continuen manifestant-se als carrers de Síria contra el règim que encapçala Baixar al-Assad. Des que va començar l'aixecament contra Al-Assad més de 5.000 persones han mort, segons l'ONU.

El CairoEl president sirià, Baixar Al-Assad, ha dictat un indult per detinguts i imputats durant les protestes contra el règim que van esclatar el 15 de març. Segons l'agència oficial de notícies del país, Sana, la mesura s'aplica a "manifestants pacífics" i aquells que hagin entregat armes i munició no llicenciades.

El comunicat concreta que aquells acusats que hagin fugit de la justícia no podran beneficiar-se de la mesura si no s'entreguen abans del 31 de gener.

Moltes promeses, molts presoners

El darrer mes, Al-Assad ha emès diversos decrets similars d'amnistia parcial per posar en llibertat a "milers de persones les mans dels quals no estan tacades de sang". La darrera amnistia va ser el passat 5 de gener, quan el govern va anunciar l'excarcerament de 552 detinguts.

L'alliberament de tots aquests detinguts per la seva participació a les protestes és un dels punts inclosos en l'acord entre Damasc i la Lliga Àrab, que contempla, a més, l'aturada total de la violència i el replegament de les forces armades.

Malgrat els decrets d'Al-Assad, les Nacions Unides adverteixen que més de 14.000 persones segueixen encarcerades.

L'ONU insisteix i demana que s'aturi la repressió

El secretari general de l'ONU, Ban Ki Moon, ha instat de nou president sirià que deixi de "matar el seu poble". Els càlculs de l'organització parlen de 5.000 morts durant els deu mesos de repressió des que van esclatar les protestes.

En un discurs a Beirut, Ban Ki Moon, s'ha referit a la transició cap a la democràcia al món àrab i ha advertit: "No és possible que una sola família o una sola persona governi; la democràcia necessita esforços i temps".

stats