Internacional 25/04/2011

Estats Units es planteja imposar sancions contra el govern de Síria

La Casa Blanca ha fet públic avui un comunicat on anuncia sancions en resposta a la sagnant repressió de les manifestacions en aquest país per reclamar reformes democràtiques

Efe
2 min

BarcelonaEl portaveu del Consell de Seguretat Nacional dels EUA, Tommy Vietor, ha indicat en un comunicat emès avui que la violència del règim de Damasc contra el seu propi poble és "completament deplorable i la condemnem en els termes més enèrgics". Vietor ha afegit que els EUA es planteja "una gamma de possibles opcions, entre elles la imposició de sancions amb objectius molt concrets, per respondre a la violència i deixar clar que aquest comportament és inacceptable".

En els últims dies, la Casa Blanca ha emès comunicats cada vegada més durs per condemnar la violència del règim del president sirià, Baixar al-Assad.

Fins ara, més de 300 persones han mort en la repressió de les manifestacions per reclamar una transició democràtica a Síria, on la família al-Assad governa des de fa més de quaranta anys.

Les tropes del govern han perpetrat el darrer bany de sang aquest dilluns. L'exèrcit s'ha desplegat a la ciutat de Deraa, al sud del país, amb tancs i vehicles blindats, i ha obert foc contra els manifestants aplegats. Segons ha informat l'activista i ex-pres polític sirià Yasin Haj Saleh a Efe per telèfon, unes 20 persones han mort en aquesta ofensiva a Deraa, prop de la frontera amb Jordània.

Jordània ha indicat avui que Síria ha tancat la seva frontera comuna, aparentment amb l'objectiu d'impedir que els dissidents puguin fugir cap al país veí.

L'Alta Comissionada de Drets Humans de l'ONU, Navi Pillay, també ha fet avui una crida al govern sirià perquè cessi amb els assassinats i la violència com a mètode per a reprimir les protestes pacífiques dels seus ciutadans. Pillay ha definit d'"inacceptable" la resposta del govern a les protestes i ha demanat a les forces de seguretat que no utilitzin munició real per reprimir-les.

Pillay també ha recordat que el govern té obligacions internacionals per complir i ha demanat una investigació independent per determinar responsabilitats i portar els culpables davant la justícia.

El ministeri de l'Interior sirià ha ordenat avui el trasllat de tots els detinguts a les manifestacions als tribunals regulars, d'acord amb les disposicions del decret que va posar fi a l'estat d'emergència, que era vigent a Síria des de 1963, han informat fonts oficials a Efe. Segons l'agència oficial siriana, SANA, la petició, que ha de ser acomplerta "immediatament", ha estat cursada "a la policia i als departaments involucrats" que mantenen persones que van ser detingudes d'acord amb la ja derogada Llei d'Emergència.

El president sirià, Baixar al-Assad, va signar el passat dijous el decret legislatiu per posar fi a la Llei d'Emergència, que s'havia convertit en el principal instrument legal del règim de Damasc per detenir activistes de l'oposició i d'organismes de drets humans.

stats