Internacional 27/02/2015

Sis anys de presó per maltractar una treballadora domèstica a Hong Kong

El cas evidencia les precàries situacions laborals d'estrangers a la ciutat xinesa

Efe
2 min
La víctima dels maltractaments espera la sentència davant del tribunal amb una samarreta que reclama justícia. ALEX HOFFOR / EFED

Hong KongUn tribunal de Hong Kong ha sentenciat avui a sis anys de presó a una dona de Hong Kong per haver maltractat la seva treballadora domèstica durant sis mesos, un cas que ha desfermat la indignació popular per la brutalitat de les agressions físiques i psicològiques.

Llei Wan-tung, de 44 anys, també ha estat multada amb 15.000 dòlars de Hong Kong (1.700 euros) pels maltractaments comesos el 2013. La sentència ha posat en "peu de guerra" a moltes de les 300.000 immigrants del sector pels abusos que pateixen i que demanen una reforma urgent de la legislació local.

"No reforma, no justícia", "Acabar amb l'esclavitud ja", s'escoltava a les portes del tribunal on desenes d'empleades domèstiques esperaven la sentència.

"Estic contenta que vagi a la presó, però no satisfeta amb la condemna, no és suficient. El que he viscut es podria haver evitat si no estiguéssim forçades a viure en les cases per a les que treballem", ha declarat la jove indonèsia víctima de les tortures, Erwiana Sulistyaningsih, a la sortida del jutjat.

Segons va quedar provat, l'acusada va colpejar i torturar a la jove, de 23 anys, li va negar el salari i li va limitar la dieta a pa, arròs i mig litre d'aigua al dia durant els sis mesos en què va viure a Hong Kong durant el 2013.

El cas ha servit per exposar el malestar de milers d'empleades domèstiques sobre la legislació vigent a Hong Kong sobre el sistema de contractació i residència a la ciutat.

També ha mobilitzat països propers, com Birmània, que va cancel·lar de forma fulminant l'acord amb Hong Kong per enviar treballadores domèstiques a la ciutat xinesa per falta de garanties que anessin a ser tractades justament.

La regulació de Hong Kong estipula el salari mínim (ara en menys de 500 euros), els dies de descans -un a la setmana i deu més de vacances anuals-, el seu règim de residència a la ciutat -en l'habitatge dels que els contractants i un termini màxim de dues setmanes per a romandre a Hong Kong si perden la feina.

stats