REVOLTA A SÍRIA
Internacional 31/01/2013

"Els soldats d'Al-Assad maten a tothom que no porta uniforme"

Quan encara intentaven identificar els cossos d'homes executats trobats al riu que travessa Alep, ahir hi van aparèixer set nous cadàvers. Els activistes sirians acusen Baixar al-Assad de crear el caos.

Cristina Mas
2 min
Els funerals pels morts descoberts al riu d'Alep es van convertir ahir en manifestacions contra el règim sirià.

BARCELONA."S'han tornat bojos, els soldats de Baixar al-Assad maten a tothom que no porta uniforme: és una política de terra cremada", explicava ahir a l'ARA per Skype un jove activista d'Alep que va demanar mantenir l'anonimat. Les execucions massives són freqüents a Síria, però els veïns de Bustan al-Qaser, un barri treballador d'Alep que s'ha posat del costat de la revolució, mai no havien vist res igual. Dimecres van aparèixer 108 cossos surant al riu Queiq: tots eren homes joves amb un sol tret al cap, la majoria emmanillats. El riu, que normalment està sec, els havia arrossegat en una crescuda provocada per les pluges de l'hivern. Ahir van aparèixer set cadàvers més: com els altres, no portaven documentació i anaven vestits de civils.

El règim va acusar ahir els islamistes radicals del Front al-Nusra -que estan a la llista de grups terroristes dels Estats Units- d'haver perpetrat la massacre. Però l'activista consultat per l'ARA ho va negar rotundament i apuntava directament als xabiha , la milícia de Baixar al-Assad: "Els que van ser identificats per familiars havien estats detinguts o havien desaparegut després d'entrar en barris controlats pel règim. Tots eren civils".

Alep és una ciutat partida pel front: l'ofensiva que els rebels van protagonitzar l'estiu passat es va quedar a mig camí. El règim controla els barris del nord-oest i els rebels els de l'est del riu. Els combats es concentren als districtes del sud.

Des de fa mesos que el front està pràcticament estancat. Els rebels no tenen prou armes per fer fora les forces del règim i els soldats són militarment més forts però no poden acabar amb la resistència. Es lluita casa per casa i els efectes per a la població són devastadors: els habitants d'Alep han patit bombardejos aeris, atacs d'artilleria i amb helicòpters de combat... L'exèrcit fins i tot els ha tirat barrils de dinamita des del cel. La llista de massacres és llarga (l'última: una vuitantena d'estudiants morts a la universitat) i l'hospital de Dar al-Xifa també ha desaparegut sota les bombes, igual que el centre històric, declarat Patrimoni de la Humanitat. Falten aliments i la gent tala els arbres de la ciutat per escalfar-se.

La batalla d'Alep -la capital econòmica de Síria (només funcionen 200 de les 6.000 fàbriques que tenia)- és decisiva per a tots dos bàndols. Si els rebels la guanyen podria ser la capital d'una zona alliberada connectada directament amb Turquia. I per al règim és, amb Damasc, un dels últims bastions.

Atac d'Israel a un comboi

D'altra banda, l'exèrcit israelià va atacar ahir un comboi sirià a la frontera amb el Líban perquè suposadament transportava armes, segons van confirmar a Reuters fonts diplomàtiques occidentals. Israel no ha revelat, però, de quin tipus d'armament es tractava.

stats