Internacional 29/04/2019

Sri Lanka prohibeix cobrir-se la cara per suposades "raons de seguretat"

El govern impulsa la mesura arran dels atemptats atribuïts a grups islamistes

Ara
2 min
Una dona musulmana caminant pels carrers de Colombo, la capital comercial de Sri Lanka.

BarcelonaEl president de Sri Lanka, Maithripala Sirisena, ha prohibit l'ús de qualsevol tipus de peça de vestir que cobreixi la cara. La llei, que entra en vigor aquest dilluns, s'implementa en el marc de l'estat d'emergència que viu el país arran dels atemptats contra esglésies i hotels del país, que van deixar almenys 250 víctimes mortals.

En el comunicat urgent que ha fet públic el govern per explicar la llei no es menciona explícitament el burca o el nicab, però en general tots els mitjans han interpretat la nova legislació com una manera d'impedir l'ús d'aquestes peces de roba. Amb l'entrada en vigor del reglament, "s'haurà d'exposar clarament la cara", segons diu el comunicat, fet que impedeix portar qualsevol tipus de vel integral. L'executiu justifica la decisió explicant que "les cobertures facials que dificulten la identificació" suposen "una amenaça nacional i pública".

La policia deté els culpables

Els últims dies les forces de seguretat singaleses han fet batudes en barris de majoria musulmana del país intentant trobar els culpables de la massacre. Segons informen les autoritats, ja hi ha quasi 150 detinguts relacionats amb els atemptats, entre els quals hi ha la dona i la filla de Mohamed Zahran, el presumpte organitzador de l'atac.

Durant l'última setmana la comunitat musulmana de Sri Lanka ha mostrat el seu temor a les represàlies després dels atacs. En aquest país els musulmans són una minoria, el 9,7% de la població, i quasi sempre han estat discriminats per la comunitat budista, la majoritària al país.

D'altra banda, el govern ha destituït el cap de policia del país, Pujitha Jayasundara, per haver ignorat les informacions que alertaven sobre un possible atemptat terrorista. La baixa se suma a la de Hemasiri Fernando, secretari de Defensa, que va abandonar el càrrec dijous.

El nombre de víctimes mortals de l'atemptat segueix sent un misteri, i és que les mateixes autoritats de Sri Lanka van elevar la xifra a 350 morts i després la van tornar a reduir fins a 250. Segons informa el 'Washington Post', algunes víctimes van quedar tan desmembrades que a l'hora de fer el recompte es fa difícil calcular el nombre real de cossos.

stats