Internacional 29/07/2019

Sturgeon referma a Johnson l’aposta per un segon referèndum a Escòcia

El nou primer ministre visita Escòcia i insisteix que "hi ha un ampli marge per aconseguir un acord nou i millor amb la Unió Europea"

Ara
2 min
Sturgeon referma a Johnson l’aposta pel segon referèndum

BarcelonaEl flamant nou primer ministre britànic, Boris Johnson, es va estrenar dilluns a Edimburg amb una sonora escridassada quan arribava a la seva reunió amb la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon. Era l’última constatació de la tensió que es preveia en la trobada, després que Sturgeon va advertir per carta la setmana passada a Johnson que pensava tirar endavant els preparatius d’un segon referèndum d’independència per a Escòcia, i encara més des que l’escenari més probable ara mateix del Brexit és una sortida de la Unió Europea sense acord el 31 d’octubre. La negativa de Johnson a renegociar el pacte que la seva predecessora, Theresa May, va tancar amb Brussel·les fa pensar a Sturgeon que, “malgrat que digui públicament que vol arribar a un acord amb la UE, el que en realitat està buscant [Johnson] és un Brexit sense acord perquè aquesta és la lògica de la posició dura que ha pres”, i això “és extremadament perillós per a Escòcia i per a tot el Regne Unit”. Així es va expressar ahir mateix a la sortida de la seva reunió amb Johnson. “No crec que sigui democràtic bloquejar el dret de la gent d’Escòcia a decidir, i així l’hi he dit ben clar”, va afegir.

El nou premier britànic havia dit que anava a Escòcia per “estrènyer els llaços que uneixen el Regne Unit”, però al mateix temps va deixar anar una nova amenaça que acosta encara més el fantasma del Brexit dur. El primer ministre es nega a asseure’s a negociar amb la Unió Europea fins que aquesta no retiri l’acord pactat amb Theresa May sobre la frontera amb Irlanda, que hi preveu una obertura temporal. La Unió Europea ha sigut molt rotunda assegurant que no pensava reobrir la negociació tancada amb May. Però Boris Johnson insistia dilluns a donar per “mort” l’acord de retirada pactat per May i la UE. Amb tot, insistia que “hi ha un ampli marge per aconseguir un acord nou i millor” amb la Unió Europea. Mentrestant, la lliura anglesa tornava a caure fins al seu mínim des del març del 2017.

stats