Internacional 10/07/2014

Sud-àfrica ajorna la llibertat per al cap d'un esquadró de la mort de l'apartheid

El ministre justifica la decisió perquè les víctimes no han estat informades

Reuters
1 min

PretòriaEl ministre de Justícia de Sud-àfrica, Michael Masutha, ha ajornat la decisió d'atorgar la llibertat condicional per al líder d'un dels esquadrons de la mort de l'apartheid.

El 1996 la justícia va condemnar Eugene de Kock, conegut 'l'assassí número 1', a 212 anys de presó per haver ordenat l'execució de 89 persones quan dirigia una de les unitats d'èlit de la policia del règim supremacista blanc. Tot i que els informes de les autoritats judicials són favorables a la seva llibertat, el ministre Masutha ha justificat, en roda de premsa, que les famílies de les víctimes no havien estat consultades ni informades de la seva imminent sortida.

El reclús haurà d'esperar un any per saber si se li concedeix la llibertat. El ministre ha admès que De Kock ha fet grans "avanços" cap a la integració social.

De Kock, que ara té 65 anys, va declarar davant el Tribunal de la Reconciliació i la Veritat que la Sud-àfrica democràtica va posar en marxa per jutjar els crims comesos durant els anys de l'apartheid. Presidit per l'arquebisbe de Ciutat del Cap, el carismàtic Desmond Tutu, l'expolicia va rebutjar acollir-se a l'amnistia i no va voler penedir-se dels seus crims, dels que va donar detalls. Al seu parer, les seves víctimes eren "terroristes" i no tenien res a veure amb la defensa de posicions polítiques.

stats