Internacional 30/10/2019

Sud-àfrica deté un centenar de refugiats africans que volen ser repatriats

La policia desallotja una acampada pacífica de 300 persones en contra de la xenofòbia

Ara
3 min
Una nena plora aterrada quan dues policies detenen la seva mare, a Ciutat del Cap

BarcelonaLa policia sud-africana ha detingut aquest dimecres un centenar de persones en una operació per desallotjar una acampada pacífica de demandants d'asil i refugis d'altres països de l'Àfrica que protestaven davant de la seu regional de l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats (Acnur), a Ciutat del Cap, per demanar ser repatriats a causa de l'onada de violència de què son víctimes. Els crits i plors dels manifestants s'han barrejat amb els cops de porra, els gasos lacrimògens i els canons d'aigua que han utilitzat els agents.

Al votant de 300 persones s'havien instal·lat des de fa un mes en un dels carrers comercials de la capital austral sud-africana, seu del Parlament nacional, per reclamar ser evacuats amb garanties a altres països del continent, perquè a Sud-àfrica no se senten segurs a causa de l'onada de violència xenòfoba que va esclatar el mes passat.

Fins al lloc d'acampada els manifestants havien traslladat totes les seves pertinences, com ara maletes, estris de cuina o matalassos per dormir. La irrupció d'agents de la policia amb porres ha provocat que els que eren allà es resistissin a marxar, i després de diversos enfrontaments verbals en què els africans demanaven poder quedar-s'hi, la policia ha carregat violentament amb cops de porra, empentes, gasos lacrimògens, pilotes de goma i canons d'aigua. En un comunicat, la policia ha explicat que havia intentat convèncer els acampats durant 20 minuts que recollissin el campament i que els detinguts són els que van desobeir i es van resistir.

Un grup d'immigrants africans denuncia atacs xenòfobs en una protesta pel centre de Ciutat del Cap

Les imatges de la premsa sud-africana capten escenes amb nens molt petits plorant arran dels cops indiscriminats de la policia o quan són separats de les seves mares. La Theresa, una immigrant de Burundi que no ha volgut identificar-se amb el cognom, ha explicat al Dalily Maverick que els agents l'han tractat a ell i el seu fill com una "escombraria", alhora que ha admès que el seu únic objectiu és deixar el país i anar-se'n a un de més segur. A la protesta hi havia pancartes en què els africans demanaven aturar la violència contra ells: "Stop. No ens mateu, no ens odieu", deia una. "Volem anar-nos-en", deia una altra.

La violència xenòfoba –afrofòbia, perquè és entre africans– és recurrent a Sud-àfrica, el país amb més desigualtats socials del món i amb elevadíssims índexs de pobresa i atur estructural, sobretot entre la població negra, que no va guanyar drets civils fins a l'arribada de la democràcia el 1994. Amb tot, Sud-àfrica és el gran pol d'atracció migratori del continent, ja que és la gran economia de la regió i el país amb més alt desenvolupament a tots els nivells, des de l'econòmic fins al cos de lleis que permeten la llibertat sexual o religiosa prohibida o amb restriccions a nacions veïnes.

La policia intenta dispersar amb canons d'aigua la protesta d'immigrants africans davant de l'Alt Comissionat per a Refugiats de l'Àfrica del Sud, a Ciutat del Cap

En l'últim brot xenòfob, que li va costar a les empreses sud-africanes amb interessos al continent un boicot, van morir una desena de persones en els aldarulls a ciutats com Johannesburg i Pretòria, on ciutadans sud-africans van atacar comerços regentats per estrangers africans, a qui acusen de prendre'ls les oportunitats laborals o de ser els responsables de l'augment de la criminalitat.

stats