Suïssa
Internacional 18/04/2012

Suïssa limitarà l'entrada als ciutadans de vuit països de la UE

El govern restringirà el nombre de permisos de treball per a un any concedits a ciutadans dels nous estats de la UE. La mesura estava prevista en l'acord de lliure circulació del país amb Brussel·les, en cas que pugés un 10% el nombre de permisos concedits a ciutadans de la UE

Efe
2 min
La consellera federal suïssa Simonetta Sommaruga en la seva compareixença a Berna. / PETER KLAUNZER / EFE

GinebraSuïssa ha anunciat aquest dimecres que limitarà, a partir de l'1 de maig, l'estada al país dels ciutadans de vuit països de la Unió Europea (UE): Estònia, Lituània, Letònia, Hongria, Polònia, Eslovàquia, Eslovènia i la República Txeca.

Berna ha activat la clàusula de salvaguarda inclosa en l'acord de lliure circulació firmat amb Brussel·les el 2002, que estableix la possibilitat de recórrer a aquesta clàusula quan hi hagi un increment del 10% en el nombre de permisos de treball concedits a ciutadans de la UE respecte de la mitjana dels tres anys precedents.

El Consell Federal de la Confederació Helvètica –el govern– ha indicat que aquest percentatge s'ha superat l'últim any i que, per tant, es limitarà a un total de 2.283 els denominats permisos B, o permisos de treball d'un any de duració per a aquests vuit països. En virtut de l'acord de lliure circulació de fa deu anys, Suïssa pot recórrer a aquesta clàusula fins al maig del 2014, i reintroduir unilateralment contingents durant un període limitat.

El govern ha aclarit que l'activació de la salvaguarda no afecta els 53.000 ciutadans de la UE que van obtenir el permís d'estada per a cinc anys el 2011.

Càstig contra els nous membres dels 27

La mesura afecta els vuit estats que s'incorporaran a la UE el maig del 2004, amb l'excepció dels territoris insulars de Xipre i Malta, i que formen part de l''espai Schengen', que permet suprimir els controls a les fronteres interiors entre els estats signataris i crear una única frontera exterior. Suïssa es va adherir a l'acord Schengen el 2004. Aquests vuit països se sumen així a les restriccions que ja afronten Romania i Bulgària, els dos últims estats que han passat a formar part dels 27 i que estan exclosos temporalment de l'acord de lliure circulació de persones entre la UE i Suïssa.

La consellera federal Simonetta Sommaruga ha reconegut que la mesura suscitarà crítiques de la Comissió Europea i interpretacions diferents sobre les condicions per aplicar la salvaguarda –que estarà vigent fins al maig del 2013 i podrà prorrogar-se un any més–. Sommaruga ha subratllat que es tracta d'una decisió temporal i que el 2014 hi haurà llibertat total de circulació en territori suís per als ciutadans dels països afectats.

La consellera ha manifestat, a més, que el govern té clar que els contingents no són la panacea per arreglar els problemes d'immigració, en un país que de moment s'escapa de la greu crisi europea i té una taxa d'atur del 3,2 per cent.

stats