Internacional 17/05/2014

Està d'acord que el salari mínim sigui 3.270 euros?

És la pregunta a què aquest diumenge respondran els suïssos en un referèndum en què, segons les enquestes, guanyarà el 'no'

Efe
2 min
Tot i ser un dels països més rics d'Europa, un de cada dos treballadors suïssos no té cap mena de protecció laboral / GETTY IMAGES

GinebraEls ciutadans suïssos decideixen aquest diumenge en referèndum si s'instaura un salari mínim legal de 3.270 euros, una iniciativa popular que els sondejos indiquen que serà rebutjada per un ampli marge de la població. Les últimes enquestes assenyalen que al voltant del 65% de votants rebutjarà la proposta feta per organitzacions sindicals i partits d'esquerra i verds, que busquen revertir la tendència cap a una desigualtat salarial cada vegada més gran.

Aquesta és la primera vegada que els suïssos, que són convocats a votacions populars quatre vegades l'any per pronunciar-se sobre tota mena de qüestions, votaran sobre la introducció d'un salari mínim. La Confederació Helvètica forma part de la minoria de països europeus que no té una legislació que estableixi una remuneració mínima. Sí que en tenen 21 dels 28 països de la Unió Europea –bloc al qual no pertany Suïssa–, encara que amb uns nivells molt inferiors al proposat en el referèndum suís.

La iniciativa dels sindicats i l'esquerra suïssa s'explica perquè, mentre que als països comunitaris que no compten amb aquesta protecció salarial la gran majoria de treballadors estan emparats per un conveni col·lectiu, a Suïssa només ho està un de cada dos treballadors. En general, els que no tenen conveni són els que fan feines menys qualificades i reben els salaris més baixos en un dels països més cars del món. El lloguer d'un apartament de dues habitacions, un saló i una cuina supera els 1.300 euros. A més, com que a Suïssa no hi ha seguretat social cada ciutadà, incloent-hi els nens, ha de pagar-se una assegurança privada de salut. Una prima mitjana representa un desemborsament d'uns 340 euros mensuals per adult i d'uns 75 euros per nen. A això hi calen sumar els costos d'aliments i altres serveis bàsics, significativament més cars que la mitjana europea.

Oposició empresarial

Els mitjans empresarials i representants dels sectors que més ocupen mà d'obra poc qualificada (hostaleria, neteja i serveis domèstics) s'oposen rotundament a l'establiment d'un salari mínim i asseguren que si s'aprova serà molt perjudicial per als petits i mitjans empresaris, que generen dos terços dels llocs de treball a Suïssa.

stats