Internacional 01/09/2017

El Suprem de Kènia ordena la repetició de les eleccions presidencials

Els magistrats invaliden la victòria de Kenyatta sobre Raila Odinga

Ara
2 min
Mostres d'alegria als carrers de Nairobi amb simpatitzants de l'opositor Odinga.

BarcelonaDecisió històrica del Tribunal Suprem de Kènia, que aquest divendres ha invalidat la victòria del president Uhuru Kenyatta i ha ordenat la repetició de les eleccions en un termini màxim de 60 dies. Els magistrats han atès així el recurs presentat per l'oposició, que havia presentat denúncia per irregularitats durant el procés.

"La declaració [de la victòria de Kenyatta] és invàlida, nul·la", ha proclamat el jutge David Maranga, que va anunciar el veredicte assumit per quatre dels sis jutges del Tribunal. Segons la sentència, la Comissió Electoral va "cometre irregularitats", tal com s'havia denunciat des del primer moment, que "no estan d'acord amb el dictat de la Constitució i els seus principis aplicables".

El president Kenyatta s'autoproclama guanyador de es eleccions, el passat 11 d'agost a Nairobi.

En conèixer-se el veredicte, el líder opositor de la Suprema Aliança Nacional, Raila Odinga, ha assenyalat que el d'avui és un "dia històric per als kenians i, per extensió, per als africans", i ha demanat el processament judicial dels responsables de la Comissió Electoral pel "crim monstruós". Un altre opositor d'una formació minoritària ha reclamat que l'ONU s'encarregui de tutelar les noves eleccions per evitar la repetició d'irregularitats i tenir uns comicis "lliures, justos i creïbles".

Simpatitzants de Raila Odinga celebren la decisió del Suprem pels carrers de Nairobi.

El 8 d'agost la Comissió Electoral va proclamar guanyador dels comicis Kenyatta, amb el 54% dels sufragis. La sospita que hi havia hagut frau i irregularitats va provocar aldarulls a la capital que, segons l'oposició, haurien ocasionat un centenar de morts.

stats