Internacional 03/09/2020

Surt a la llum una altra mort d'un ciutadà afroamericà en una detenció policial a Nova York

L'home, de 41 anys, va morir per asfíxia després que els agents li cobrissin el cap amb una caputxa

Ara
3 min
L'afroamericà Daniel Prude, al terra i encaputxat, en el moment de ser detingut

BarcelonaSurt a la llum un possible nou cas de violència policial als Estats Units contra un ciutadà afroamericà. Daniel Prude, un home de 41 anys, va morir després que agents de la policia de Rochester, a Nova York, el detinguessin, li cobrissin el cap amb una caputxa i li pressionessin la cara contra el terra durant, almenys, dos minuts. Els fets es van produir el 23 de març, però ha sigut ara quan la seva família ho ha fet públic presentant diversos vídeos de l'incident i encoratjats, en gran part, pel moviment de protesta contra el racisme enquistat que pateix el país desencadenat per la mort de George Floyd a finals del mes de maig a Minneapolis, ofegat sota el genoll d'un altre agent de policia.

Prude va morir una setmana després de ser detingut, el 30 de març, quan se li va retirar el suport vital que el mantenia viu després d'arribar en estat crític a l'hospital.

La notícia ja ha desencadenat una nova onada d'indignació al país. La família de l'home té clar que va ser un assassinat policial. Així ho afirmava dimecres el seu germà, Joseph Prude, davant un grup de mitjans de comunicació: "El meu germà va ser assassinat pels policies". Segons explica el diari The New York Times, el dia dels fets el germà de la víctima va trucar al telèfon d'emergències al veure que el Daniel, que havia vingut de visita des de Chicago, on treballava i era pare de cinc fills, sortís corrents de casa seva en un estat erràtic i nerviós. El dia anterior havia estat traslladat a un hospital després que aparentment comencés a experimentar problemes de salut mental.

Sigui com sigui, l'home va acabar sent detingut per la policia. En els vídeos que ha compartit la família es veu Daniel Prude, despullat, amb les mans al darrere de l'esquena, emmanillat i cridant abans que la policia li tapés el cap amb una caputxa. Segons la versió policial, per evitar que els escopís, ja que el ciutadà havia cridat que estava contagiat per covid-19. "Deixa d'escopir", se sent que diuen els agents.

Després de dos minuts, i tal com mostren les imatges, el Daniel ja no es movia ni parlava, fet pel qual els policies van trucar als serveis de metges d'urgència, que li van practicar maniobres de reanimació fins que van decidir traslladar-lo a l'hospital.

Cas sota investigació

Al fer-se públic l'episodi, la fiscal general de l'estat de Nova York, Letitia James, i el cap de policia de Rochester ja han sortit al pas per assegurar que s'estan investigant els fets. Mentrestant, els oficials involucrats en els fets continuen encara de servei, tal com apunta The New York Times.

En un primer moment, el metge forense del comtat de Monroe va dictaminar que la mort de Daniel Prude va ser un homicidi causat per "complicacions de l'asfíxia en el marc de la restricció física", segons un informe de l'autòpsia. El "deliri excitat" que patia la víctima i la intoxicació aguda per diversos fàrmacs que havia pres, segons l'informe, van ser també factors que van contribuir al seu estat i, per tant, a la seva mort.

Més llenya al foc, doncs, a uns Estats Units que fa mesos que veuen com una part important de la seva població es manifesta contra la discriminació racial, i que en les últimes setmanes ha convertit la petita ciutat de Kenosha, a Wisconsin, en escenari clau d'aquest moviment després que Jacob Blake rebés set trets per l'esquena d'un policia mentre l'intentaven detenir.

stats