CAP D'ANY
Internacional 31/12/2015

Les grans capitals mundials es blinden per Cap d'Any pel risc d'atemptat

Brussel·les ha anul·lat totes les celebracions festives que l'any passat van aplegar 100.000 persones al centre de la capital i París cancel·la els focs artificials mentre que Nova York desplega 6.000 agents de policia

Ara
4 min
Soldats belgues desplegats a la Grand Place de Brussel·les. REUTERS

BarcelonaLes celebracions per acomiadar l'any 2015 seran enguany diferents ja el risc d'atemptat terrorista ha obligat a canviar la programació o directament a suspendre les celebracions, com és el cas de Brussel·les. En tot cas, les principals ciutats del món es blinden la nit del 31 de desembre i reforçaran les mesures de seguretat.

Brussel·les suspèn el Cap d'Any

Sense castell de focs però amb restaurants oberts

L'ajuntament de Brussel·les ha decidit anul·lar aquest dimecres les celebracions de Cap d'Any que s'havien programat per risc d'atemptat terrorista. L'alcalde de la capital belga, Yvan Mayeur, ha anunciat la decisió que s'ha pres a partir dels últims informes de la cèl·lula antiterrorista del país.

La mesura afecta totes les actuacions previstes per donar la benvinguda al nou any, com ara el tradicional castell de focs, que van aplegar l'any passat 100.000 persones al centre de Brussel·les. "La policia mantindrà l'alerta i no vol dir que tot estigui tancat", ha assegurat Mayeur, que ha afegit que els restaurants estaran oberts i les festes privades es podran fer amb normalitat.

La decisió ha estat "difícil" ha assegurat l'alcalde de la capital, que va estar uns dies sense metro el novembre passat davant el risc d'un atemptat jihadista. Les detencions de sospitosos per terrorisme s'han anat multiplicant els últims dies, i just dimarts la policia belga va detenir dues persones acusades de planificar un atemptat durant les celebracions de Cap d'Any a Brussel·les.

Justament aquest dijous s'ha detingut una desena persona en territori belga en relació amb els atemptats de París del 13 de novembre. L'home ha estat detingut a la comuna de Molenbeek, a tocar de Brussel·les. En el registre a casa seva no s'han trobat ni armes ni explosius.

Paris cancel·la els focs artificials

Es desplegaran 11.000 soldats

Les autoritats franceses han cancel·lat l'exhibició de focs artificials dels Camps Elisis per evitar grans concentracions de gent. La mesura es pren en el marc del dispositiu de seguretat després dels atemptats de novembre. També s'ha reduït el temps de l'espectacle de llums de l'Arc de Triomf.

Durant les celebracions es desplegaran 11.000 soldats, agents de la policia i treballadors d'emergències, en total 2.000 efectius més que l'any passat. La ciutat manté així el nivell màxim d'alerta terrorista.

La venta i ús de focs d'artifici a la regió de París també estaran prohibits durant tota la nit i en el transport públic s'ha prohibit portar begudes alcohòliques en ampolles de vidre.

Moscou tanca la plaça Roja

Agents de policia patrullen en el metro

Tot i que la versió oficial és que la plaça Roja es tancarà al públic per la gravació en directe del programa especial de Cap d'Any, els experts assenyalen que el Kremlin tem atemptats terroristes durant la nit del 31 de desembre i per això adopta una mesura de seguretat sense precedents que equival a tancar Times Square a Nova York.

També s'ha incrementat el nombre de patrulles de policia en el metro de Moscou i les estacions de tren i uns 15.000 policies s'encarregaran de garantir la seguretat durant el pont nadalenc. A més, 14.000 càmeres de seguretat vigilaran els carrers de Moscou.

500 policies per vigilar el Cap d'Any a Viena

Es prohibeix als ciutadans portar bosses grans

Les autoritats mantenen les celebracions per donar la benvinguda al 2016 però s'han extremat les mesures de seguretat. Uns 500 policies vigilaran els llocs on se celebra el Cap d'Any, en el centre de Viena, i s'ha demanat als ciutadans sense bosses ni motxilles grans després de l'alerta terrorista per un possible atemptat que han rebut diverses capitals europees.

La policia també es desplegarà en les principals vies de comunicació de Viena, una ciutat que rep molts turistes durant aquestes dates de l'any i que l'1 de gener acull el tradicional concert d'Any Nou.

Nova York desplega 6.000 agents

Dos controls per accedir a Times Square

La policia de Nova York vol fer de la ciutat el lloc "més segur del món" i per això desplegarà uns 6.000 agents, entre 600 i 800 més que altres anys, a Times Square, on es concentra la celebració de Cap d'Any. S'espera que un milió de persones s'apleguin al voltant de Times Square per donar la benvinguda al nou any.

A Times Square també hi haurà més policies amb armes d'assalt, més càmeres de seguretat, gossos per a la detecció d'explosius i detectors de metalls i productes químics. Per poder accedir a la plaça, els ciutadans hauran de passar dos controls de seguretat.

Més seguretat a Xangai per evitar una nova allau

Policies als aeroports i estacions

A Xangai s'han extremat les mesures de seguretat per evitar que es repeteixi l'allau humana del Cap d'Any passat, que va deixar 36 morts i 49 ferits en el centre de la ciutat. Aquesta nit de dijous, més de 400 agents de la policia armada, el cos paramilitar xinès, es desplegaran en diferents zones clau de Xangai.

També es reforçarà la seguretat en els dos aeroports de la ciutat, estacions de tren i instal·lacions portuàries. Tampoc no s'ha organitzat oficialment cap compte enrere ni focs artificials per donar la benvinguda al 2016.

stats