Internacional 06/11/2014

Suu Kyi acusa Obama de passivitat en les reformes a Birmània

El president nord-americà es reunirà amb l'activista la setmana vinent

Efe
1 min
L'activista i premi Nobel de la Pau birmana, en una imatge d'aquesta setmana. SOE ZEYA TUN / REUTERS

BangkokLa líder opositora, Aung San Suu Kyi, ha denunciat que el govern de Birmània ha aturat el procés de reformes democràtiques promès i ha tocat el crostó als Estats Units pel seu "excés d'optimisme". L'activista i premi Nobel de la Pau ha fet aquestes declaracions quan falta una setmana per la visita del president, Barack Obama, al país asiàtic.

Suu Kyi, actual diputada al Parlament birmà, ha assegurat que des de principis del 2013 no hi ha hagut cap progrés en les reformes iniciades dos anys abans pel primer govern civil, després de gairebé mig segle de dictadures militars.

El govern de Thein Sein va iniciar una obertura que va permetre l'alliberament de presos polítics, eliminar la censura i signar acords d'alto el foc amb les guerrilles ètniques. El paquet de mesures va fer que la majoria de sancions implantades s'aixequessin.

"Creiem que a vegades el govern dels Estats Units ha estat massa optimista sobre el procés de reformes iniciat pel govern", ha afirmat Suu Kyi, que afegeix que si realment Washington analitza els resultats, podrà advertir els estancaments.

Amb la de la setmana vinent, serà la segona visita d'Obama a Birmània, on va aterrar el novembre del 2012. Precisament, en aquella trobada amb Thein Sein es va arrencar el compromís de prendre les mesures per consolidar la democràcia i protegir els drets humans. Obama es reunirà amb l'activista que va estar presa o amb arrest domiciliari durant 15 anys, fins que el 2010 va ser alliberada.

Birmània te previst celebrar eleccions legislatives el 2015, les primeres que es faran des que els militars van cedir el poder.

stats