Internacional 26/01/2015

Syriza forma coalició amb la dreta antiausteritat

El partit d'Alexis Tsipras es queda a dos diputats de la majoria absoluta i pacta un govern amb els Grecs Independents

Cristina Mas
1 min
Kamenos i Tsipras, aquest matí a la reunió que han mantingut a Atenes. LEFTERIS PITARAKIS / EFE

Enviada especial a AtenesEl resultat de les eleccions de diumenge ha deixat Syriza a dos diputats de la majoria absoluta i el partit d'Alexis Tsipras ha hagut de buscar aliats per formar govern. Aquest matí s'ha anunciat l'acord amb els Grecs Independents, nacionalistes antiausteritat que tindran alguns ministeris. Entre els dos partits hi ha un abisme ideològic en temes com la immigració o la separació església-estat, de manera que amb l'acord, Tsipras demostra la seva capacitat de pragmatisme. Tot i que les comparacions en política mai són exactes, el partit de Pannos Kamenos és homologable ideològicament al UKIP britànic.

L'acord, que era el pitjor escenari per a les bases de Syriza, permet a Tsipras tenir mans lliures per negociar amb la 'troica', cosa que no podria fer si hagués pactat amb el centre-esquerra de To Potami [El Riu], que té un programa liberal i reclama evitar xocs amb els creditors internacionals de Grècia.

Grècia anunciarà avui que té nou govern, menys de 24 hores després que les urnes tanquessin. El líder de Grecs Independents, la dreta nacionalista grega, Panos Kammenos, ha anunciat després de reunir-se amb el primer ministre electe, Alexis Tsipras, que "a partir d'aquest moment ja hi ha govern" a Grècia.

"Els Grecs independents oferiran el seu vot de confiança al govern", ha afirmat Kammenos. "Avui, Alexis Tsipras visitarà el president i anunciarà el govern", ha assegurat.

Tsipras havia començat avui la ronda de contactes per sondejar aliances que li permetin governar amb estabilitat, ja que els resultats electorals l'han deixat a tan sols dos escons de la majoria absoluta. Els nacionalistes antiausteritat sumaran el suport al govern dels seus 13 diputats, una majoria confortable per a Tsipras.

stats