Internacional 24/05/2019

Taiwan celebra els primers casaments homosexuals de l'Àsia

Una vintena de parelles del mateix sexe es diuen el "Sí, vull" en l'estrena de la legalització

Ara
2 min
Dues parelles es besen en les primeres bodes homosexuals celebrades a Taiwan

BarcelonaDia de festa i de casaments als jutjats de Taiwan amb l'entrada en vigor de la legalització dels enllaços entre persones del mateix sexe. Una vintena de parelles d'homosexuals i lesbianes han registrat aquest divendres el seu matrimoni als jutjats del país illenc, que ha sigut el primer de tota l'Àsia a permetre aquestes unions.

Una parella de dos homes que portaven 12 anys de relació han sigut una de les primeres a registrar el matrimoni. "Ser gai a Taiwan no ha sigut fàcil. Em sento afortunat de tenir el suport dels meus amics, de la meva família i de la meva altra meitat", ha afirmat davant els periodistes un dels cònjuges, Hsiao Hsuan, que encara recorda la primera ocasió en què va enarborar la bandera de l'orgull gai a l'illa.

"Vaig aixecar la bandera de l'arc de Sant Martí amb molt entusiasme durant la desfilada, però tenia molta por de portar-la de camí cap a casa", ha recordat el jove, que ha admès sentir-se "orgullós" que el país hagi aprovat una llei que normalitzi les unions del mateix sexe.

Per a Liping Xie aconseguir el seu somni ha suposat una llarga espera. "Realment, ha sigut un temps molt llarg. Realment tots ho entenen, tots ho accepten", ha apuntat aquesta dona de 56 anys que porta més de mitja vida, 36 anys, amb la seva parella. "Aniria fins a l'infern amb ella", ha exclamat emocionada, després de formalitzar la seva unió al registre civil de Banqiao, segons recull l'agència Efe.

Una altra parella de dones, Yu Ja-ting i Huang Mei-yu, també s'han mostrat satisfetes de completar el que han definit com un "procés legal endarrerit", set anys després que celebressin el seu primer matrimoni sota la tradició budista. "Ara tenim no només la benedicció dels deus, sinó també dels nostres pares i de la societat", ha subratllat Huang.

Taiwan va fer història divendres passat després que el Parlament aprovés per àmplia majoria –66 vots a favor i 27 en contra– el matrimoni entre persones del mateix sexe. Ni al veí Hong Kong es reconeix aquest tipus d'unions ni molt menys a la Xina continental, que considera Taiwan com una província "rebel".

El legislatiu tenia de termini fins al 24 de maig per regularitzar la situació de les parelles del mateix sexe, després que una històrica sentència del Tribunal Constitucional de l'illa considerés el 2017 que la prohibició del matrimoni homosexual era anticonstitucional.

Els grups conservadors que s'oposen al matrimoni entre persones del mateix sexe han dit que la nova llei no respecta la voluntat ni el sentir majoritari dels taiwanesos. Això marca una altra fita en el desenvolupament de Taiwan com una de les societats més liberals de la regió, en contrast amb el govern fortament autocràtic de la Xina.

stats