Internacional 30/03/2018

Creix la tensió a Gaza: 15 palestins morts i un miler de ferits en l'inici de les protestes pel retorn dels refugiats

20.000 palestins, segons xifres d'Israel, es manifesten a la frontera

Ara / Agències
2 min
Arrenquen les protestes a Gaza abans de la ran Marxa del Retorn

BarcelonaAlmenys 15 palestins han mort i un miler han resultat ferits en enfrontaments amb l'exèrcit israelià a la frontera entre Gaza i Israel aquest matí, en l'inici de la protesta anomenada Gran Marxa del Retorn, per reclamar el retorn dels cinc milions de refugiats palestins al territori històric palestí.

Milers de palestins participen en les protestes que han de durar sis setmanes, convocades sota el nom de la Marxa del Retorn i promogudes per totes les faccions palestines, que estan cridant la població a acampar a prop de la tanca que limita Gaza i a marxar pacíficament cap a les fronteres amb Israel per reivindicar el dret al retorn dels refugiats palestins. Fonts israelianes han xifrat en 17.000 els palestins congregats en quatre punts diferents de la tanca que limita Gaza.

La protesta arrenca aquest divendres i hauria de durar fins al 15 de maig, fet que els palestins anomenen el Nakba, la data que marca el desplaçament de milers de palestins fora de les seves terres després del conflicte que va seguir a la creació de l'estat d'Israel el 1948.

Just abans de l'inici dels acampaments i manifestacions, la primera baixa palestina ha estat la mort d'un granger pels trets d'un tanc israelià quan s'han acostat a la tanca de separació amb Israel, segons han informat l'exèrcit israelià i fonts sanitàries palestines.

Fonts militars israelianes deien llavors que uns 200 palestins participaven en protestes violentes en quatre localitats al llarg de la tanca de seguretat que separa Gaza d'Israel, encenent fogueres i llançant pedres als soldats israelians de l'altre costat.

La mort del granger palestí

"Dos sospitosos es van acostar durant la matinada a la tanca de separació al sud de la franja de Gaza en actitud sospitosa. Com a resposta, un tanc de l'exèrcit va disparar contra ells", un dels quals va morir, ha declarat a Efe un portaveu de l'exèrcit israelià.

Les autoritats de Gaza han informat que la víctima era Omar Samur, de 27 anys, i que l'atac s'havia produit a l'est de Kan Yunis, al sud de la franja. Ho ha precisat el portaveu del ministeri de Sanitat de Gaza, Ashraf al Qedra, que ha remarcat que Israel havia disparat sobre "grangers palestins".

stats