Internacional 12/11/2015

La televisió russa filtra els plànols d'un torpede secret

El portaveu del Kremlin diu que d'ara endavant prendran mesures, però la informació també va ser publicada pel diari governamental

Gerard De Josep
2 min

BarcelonaEn un informatiu de la televisió russa es va colar dimecres, de sobte, una informació confidencial: eren els plànols d'un torpede per destruir instal·lacions costaneres. El Kremlin ho va confirmar: era informació classificada.

Les imatges recollien la trobada del president rus, Vladímir Putin, amb oficials militars a Sotxi, en una reunió en la qual discutien el desenvolupament de les capacitats militars del país. A la sala hi havia dos equips de canals de televisió governamentals, i les càmeres de tots dos van captar una imatge que, en principi, no estava destinada al públic.

Concretament, s'hi mostraven els detalls d'un sistema d'armament anomenat Status-6, dissenyat per una empresa de submarins nuclears radicada a Sant Petersburg. Aquells torpedes, deia el text imprès sobre el full que es podia veure a la televisió en un pla fix prou llarg, són capaços de crear "àmplies zones de contaminació radioactiva, la qual cosa els fa inadequats per a una activitat econòmica o militar prolongada".

Això va aparèixer en un informatiu dimarts, però quan els canals van tornar a emetre la informació, l'havien esborrada. "És cert que algunes dades secretes van aparèixer en el pla, és per això que van ser eliminades posteriorment", va dir als periodistes el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov. "D'ara endavant prendrem mesures preventives perquè això no torni a passar", va afegir.

Però el diari governamental, 'Rossiiskaya Gazeta', també va publicar alguns detalls de l'armament. No hi apareixia la imatge del torpede, però el text feia el fet: la informació hi era, i feia sospitar que la filtració podria no haver estat accidental.

De fet, just abans que la càmera captés el document, al vídeo de l'informatiu s'hi sentia Putin dirigint-se als generals. Els advertia, justament, que els EUA i els aliats de l'OTAN estan avançant en un sistema global de defensa antimíssils, i els acusava d'estar "ignorant lamentablement" les preocupacions russes i les ofertes de cooperació, i d'intentar "trastornar tot el sistema de l'estabilitat global i regional".

Caldrà veure si el sistema ja s'està desenvolupant o si és només una de les opcions militars que el Kremlin contempla. Ara bé, el fet que al document s'hi concretés l'empresa d'enginyeria marina que els construirà, Rubin, i s'hi detallés que funcionen amb un sistema d'autopropulsió submarina, juntament amb les preocupacions nord-americanes, fa pensar que, en qualsevol cas, la filtració era premeditada.

stats