Internacional 09/02/2020

El temporal 'Ciara' provoca ratxes de vent fins a 150 km/h al Regne Unit

El fort vent en altura ha reduït la distància entre Nova York i Londres a menys de 5 hores

Miquel Bernis
3 min
Onades gegants avui a Boulogne-sur-Mer, a França

BarcelonaUn fort temporal de pluja i vent està afectant el Regne Unit i altres països de l'oest d'Europa aquest cap de setmana. La borrasca anomenada Ciara està complicant les comunicacions a les illes britàniques, on ja s'han suspès desenes de vols. Més de 10 companyies ferroviàries demanen evitar desplaçaments en un diumenge que s'entreveu el dia amb més afectacions a causa del temporal. La caiguda d'elements a les vies provoca alguns talls i retards en els desplaçaments per tren.

Alguns sectors del nord d'Anglaterra tenen zones àmpliament inundades. Aquest matí han sonat sirenes d'emergència en indrets com Todmorden i Hebden Bridge, pobles que ja han tingut episodis d'inundacions en el passat, segons explica el diari The Guardian.

Més de 120 vols han estat cancel·lats o tenen retards importants a l'aeroport d'Amsterdam. A Londres els parcs reials com el Hyde Park o el Regent's Park estan tancats, i s'ha suspès una cursa que havia d'aglutinar 25.000 persones. Tots els partits de la lliga holandesa de futbol han quedat suspesos, i també s'ha suspès el partit de la Premier League que havia d'enfrontar el Manchester City amb el West Ham.

Els cops de vent ja han arribat a 150 km/h a la localitat gal·lesa d'Aberadaron, i altres punts extrems de l'oest de illes britàniques han registrat ventades de més de 130 km/h. A Londres les ratxes han arribat als 98 km/h. Alguns punts del país han recollit fins a 150 l/m2 en 24 hores. Amb el pas de les hores el temporal anirà a més també en països com Holanda, Bèlgica, Alemanya o fins i tot al nord de França; afectarà sobretot les regions més pròximes a l'Atlàntic de tots aquests països, però fins i tot a ciutats com Berlín, Praga o Munic s'hi esperen ratxes de vent de fins a 100 km/h entre aquest vespre i demà.

La borrasca s'ha anomenat Ciara segons el sistema de noms establert per un grup de països de l'oest d'Europa, i que no és el mateix que s'utilitza a Espanya. És la tercera pertorbació que rep nom aquesta temporada segons aquest sistema, sempre amb la combinació de noms femenins i masculins, l'anterior es va anomenar Brendan i el pròxim Dennis.

Aquest temporal de vents de l'oest s'explica per un enduriment de la circulació habitual de l'oest que regeix el temps de latituds mitjanes. Aquests dies l'anomenat corrent en jet, un passadís de vents en altura que separa l'aire fred dels pols de l'aire més temperat de latituds baixes, podria arribar a bufar amb ratxes de més de 320 km/h. Sovint aquest corrent de vents en altura és utilitzat pels avions per estalviar combustible en el seu trajecte d'Amèrica cap a Europa, un corrent en jet potent redueix el temps de vol d'oest a est.

Aquesta nit el vol BA112 que ha cobert el trajecte entre Nova York i Londres ho ha fet un temps de només 4 hores i 56 minuts. L'avió ha arribat a volar a una velocitat de 1.327 km/h, el que podria ser un rècord segons dades del portal de seguiment de vols Flightradar.

També està relacionat amb aquesta situació l'anomenada oscil·lació de l'Àrtic, un indicador que mesura com està de tancat a l'Àrtic l'aire molt fred dels pols. Quan l'oscil·lació de l'Àrtic és molt positiva hi ha escasses possibilitats de moviments d'aire de latituds altes cap al nostre àmbit, i viceversa. Els pròxims dies l'oscil·lació de l'Àrtic podria registrar valors gairebé rècord fins i tot fora d'escala segons els gràfics que publica habitualment l'agència NOAA. Això augura un tram central del febrer sense fredorades al Mediterrani, però, com es pot veure, les oscil·lacions i els canvis en aquest indicador seran forts durant les pròximes setmanes, i encara és aviat per descartar fredorades durant el tram final de l'hivern a casa nostra.

stats