Internacional 13/12/2019

Tensió a l'Índia pel projecte de llei de ciutadania que exclou els musulmans

L'oposició critica que la iniciativa del nacionalista Modi atempta contra la laïcitat del país

Ara
2 min
Manifestants cremant el projecte de llei de ciutadania en una protesta a Nova Delhi

BarcelonaDesenes de milers de manifestants han sortit als carrers de tres estats del nord-est de l'Índia per protestar contra el projecte de llei de la ciutadania aprovat al Parlament i que preveu donar la ciutadania a milers de migrants perseguits per motius religiosos en països veïns, excepte en el cas dels musulmans. La tensió ha anat creixent durant tota la setmana –almenys dues persones han mort en els enfrontaments amb la policia–, cosa que ha provocat que el primer ministre japonès, Shinzo Abe, hagi cancel·lat la visita oficial prevista al país.

El govern ultranacionalista de Narendra Modi vol facilitar l'entrada legal de fidels hindús, cristians, jaines, budistes i sikhs però, per contra, farà més difícil que els estrangers musulmans puguin accedir a la ciutadania índia, malgrat que també pateixen discriminacions en alguns dels països de l'entorn.

La crítica cap a la mesura respon als temors que el projecte serveixi alhora per assetjar els nacionals indis fidels de l'islam i que se'ls obligui a passar un test de ciutadania i demostrar el llinatge de la seva família al país, mentre que es posarà la catifa vermella per a immigrants de fora d'altres religions. En les manifestacions de Nova Delhi s'han deixat sentir crítiques que una llei sobre els termes en què està escrit l'esborrany és "inconstitucional" perquè intenta "desposseir dels seus drets els musulmans i portar-los a centres de detenció".

El text també ha rebut l'oposició dels que defensen la laïcitat com un dels valors fonamentals de la fundació de l'estat indi, amb varietat ètnica, lingüística i religiosa. Els musulmans suposen el 14% de la població i només són majoria a l'estat del Caixmir, al qual recentment el govern ha retirat l'estatus especial reconegut a la Constitució i ha eliminat del cens dos milions de persones.

Les acusacions són rebutjades pel govern de Nova Delhi, que justifica l'elaboració del projecte de llei per un esforç humanitari per proporcionar refugi a les minories perseguides per motius religiosos, però el cert és que l'únic que fa la demostració de força és augmentar l'enuig dels manifestants. En alguns punts s'han bloquejat carreteres o cremat vehicles.

La cap de govern de Bengala i líder de la formació opositora All India Trinamool Congress (AITC), Mamata Banerjee, s'ha desmarcat i ha anunciat que no aplicarà a la seva regió la reforma legal que, ha vaticinat, dividirà en dos la societat índia. "Mai cap persona haurà d'abandonar aquest país mentre nosaltres estiguem al govern", ha afegit en un discurs difós pel seu partit, que també ha convocat mobilitzacions per als pròxims dies.

Però el boicot a la iniciativa de Modi també ha arribat des de les seves pròpies files. En altres regions controlades per la formació han sorgit veus discordants que han advertit que tampoc pensen aplicar la llei, com per exemple a Kerala, un estat del sud.

stats