Internacional 23/05/2018

"A llarg termini espero tornar a Rússia"

Iúlia Skripal, la filla de l'exagent rus enverinat, trenca el silenci des de Londres

Reuters
2 min
Yulia Skripal caminant per un parc de Londres

LondresIúlia Skripal va sobreviure a un intent d'assassinat que les autoritats britàniques atribueixen a Rússia, però la filla d'un dels espies més cèlebres d'aquest país assegura que "a llarg termini" vol tornar-hi, malgrat ser víctima d'un enverinament. "Que fessin servir un agent nerviós és desconcertant", ha explicat Skripal en una entrevista que ha concedit en exclusiva a l'agència de notícies britànica Reuters. "La meva vida ha fet un tomb". La Iúlia i el seu pare, Serguei Skripal, un excoronel de la intel·ligència russa que va col·laborar amb l'MI6 britànic, van ser trobats inconscients en un banc de la localitat de Salisbury el 4 de març passat. Ella, de 33 anys, va estar en coma durant 20 dies. "Em vaig despertar amb la notícia que tots dos havíem sigut enverinats", ha afirmat en la seva primera aparició mediàtica després de la intoxicació.

La noia ha respost en anglès i rus un formulari dels periodistes de l'agència des d'un indret secret de Londres, perquè actualment està sota protecció del Regne Unit, però ha rebutjat mantenir una conversa directa. Fa cinc setmanes que va rebre l'alta de l'hospital. "Som molt afortunats d'haver sobreviscut a aquest intent d'assassinat", assegura recordant que el procés de recuperació ha sigut "llarg i extremadament dolorós". Ara intenta recuperar la vida normal i "assimilar els devastadors canvis" que li han deixat en la part física i emocional del seu cos, i es dedica a tenir cura també del seu pare fins que es recuperi del tot. "A llarg termini espero tornar a Rússia", escriu a la carta.

La primera ministra britànica, Theresa May, sosté que els Skripal van ser intoxicats amb Novichok, un tipus d'agent nerviós desenvolupat per l'exèrcit soviètic els anys 70 i 80, i culpa Rússia de l'atac, el primer conegut d'aquesta naturalesa en territori europeu des de la Segona Guerra Mundial. Altres països europeus i els Estats Units han donat suport a les sospites de May i han ordenat l'expulsió de diplomàtics russos, un gest que Rússia ha respost amb la mateixa mesura. No obstant això, Moscou ha negat repetidament qualsevol relació amb l'enverinament i ha acusat la intel·ligència britànica d'orquestrar l'atac per instigar una onada de russofòbia.

Per la seva banda, el portaveu del Kremlin Dmitri Peskov ha suggerit que Iúlia Skripal parla sota coacció. "No en sabem res d'ella", ha assegurat sobre les seves declaracions.

stats