Internacional 24/06/2020

Un terratrèmol de magnitud 7,5 sacseja el sud i el centre de Mèxic

Hi ha sis persones mortes i mig miler de cases afectades

Ara
3 min
Gent en pànic al mig del carrer a Ciutat de Mèxic, a causa del terratrèmol que ha sacsejat el país

BarcelonaUn fort terratrèmol de magnitud 7,5 va sacsejar dimarts el sud i el centre de Mèxic i va provocar el pànic entre la població. El sisme va tenir lloc a les 10.29 h del matí, hora de Mèxic, i el seu epicentre es va localitzar a 12 quilòmetres del municipi costaner de la Crucecita, a l’estat d’Oaxaca, al sud, relativament a prop de la frontera amb Guatemala. Malgrat això, es va notar amb força a més de 600 quilòmetres de distància, a la capital del país, on els edificis van ser desallotjats i es va paralitzar el trànsit de vehicles. Hi ha sis víctimes mortals i mig miler de cases afectades.

El governador d’Oaxaca, Alejandro Murat, va detallar que una dona va perdre la vida al municipi de Santa María Huatulco, a uns 27 quilòmetres de la Crucecita, al caure-li a sobre diverses pedres de grans dimensions. Així mateix, va afegir, l’hospital d’aquesta mateixa localitat, que en l’actualitat es dedica a l’atenció de pacients de coronavirus, va patir danys “estructurals” i va haver de ser evacuat. També es va paralitzar la comunicació terrestre entre els municipis de la regió, i una refineria situada a la ciutat de Salina Cruz, a la regió d’Istmo de Tehuantepec, va suspendre la seva activitat per raons de seguretat.

El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, va difondre diversos vídeos per Twitter en què se’l veia al Palau Nacional parlant per telèfon amb el coordinador nacional de Protecció Civil, David León. “Afortunadament no hi ha hagut danys greus”, repeteix diverses vegades durant la conversa. “Només hi ha hagut petits ensorraments, s’han trencat vidres, han caigut algunes marquesines...”, enumera el president, a més de destacar que les instal·lacions estratègiques –o sigui ports, aeroports, refineries i hidroelèctriques– tampoc van patir danys. “Tot està en bon estat”, insisteix.

Desenes de rèpliques

Durant l’hora i mitja posterior al fort sisme, es van produir fins a 147 rèpliques, segons va informar també López Obrador, que va recomanar a la població que es mantingui “en calma” però “atenta” per si calgués tornar a desallotjar els edificis per una nova tremolor de gran magnitud.

De fet, desenes de milers de persones van sortir ahir al carrer a Ciutat de Mèxic quan van notar el fort sisme. A algunes se les veia especialment espantades, i amb raons de sobres. Fa menys de tres anys, el setembre del 2017, dos forts terratrèmols també van sacsejar el sud del país: en aquella ocasió el sisme va tenir el seu epicentre a la localitat d’Axochiapan, i més de 350 persones van morir i milers van quedar ferides. A la capital, moltes cases i edificis es van ensorrar. Va ser el terratrèmol més greu al país des del registrat el 1985. Fa tres anys una de les crítiques va ser la lentitud de reacció del sistema d’alarmes sísmiques, que no va advertir amb prou temps perquè la gent pogués desallotjar els edificis. Ahir, en canvi, l’alerta es va activar més d’un minut abans que la terra comencés a tremolar, cosa que va permetre l’evacuació de bona part dels edificis.

El fort terratrèmol va augmentar el nivell del mar en un metre, segons va informar la secretaria de la Marina mexicana. De fet, l’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units va alertar inicialment del risc de tsunami i de la formació d’ones d’entre un i tres metres d’alçada. Després, però, va reduir la previsió i va informar que només es podien formar ones d’entre 0,3 i un metre sobre el nivell de la marea.

stats