Internacional 01/05/2019

Theresa May destitueix el seu ministre de Defensa per filtrar informació secreta

L'acusa d'haver explicat a la premsa l'acord amb Huawei per la xarxa 5G del Regne Unit

Quim Aranda
2 min
Imatge d'arxiu de la primera ministre del Regne Unit, Theresa May, i el seu ja ex ministre de Defensa, Gavin Williamson.

LondresDecisió sense precedents en la història recent del govern britànic. La primera ministra, Theresa May, ha destituït aquest dimecres el seu ministre de Defensa, Gavin Williamson, en tant que responsable d’haver filtrat la setmana passada una informació al 'Daily Telegraph' relativa a la implicació de la companyia de telecomunicacions xinesa Huawei en la construcció de parts no centrals de la xarxa 5G del Regne Unit.

May ha tallat de soca-rel després de la investigació conduïda pel secretari del govern, que ha acabat determinant el cessament de Williamson. Aquest ha estat substituït per Penny Mordaunt, fins ahir ministra de Desenvolupament Internacional.

La informació publicada pel diari sorgia de l’interior del Consell Nacional de Seguretat, del qual formen part diversos ministres, entre altres el responsable de la cartera de Defensa. L’implicat va negar la setmana passada, i ahir a la tarda hi va insistir en declaracions a la BBC, ser-ne el responsable.

Huawei és vista per les agències de seguretat dels Estats Units, Nova Zelanda i Austràlia com una potencial font de risc, i de possible espionatge, pels seus lligams amb l’estat xinès.

La decisió del Regne Unit, de permetre el gegant de comunicacions xinès de construir part de la xarxa 5G va ser molt criticada per Washington. Els tres països esmentats han barrat el pas a Huawei a prendre part en la construcció de cap infraestructura de telecomunicacions. El Canadà encara ho considera. Alemanya, però, no ha rebut cap informe de les agències de seguretat del país per restringir l’accés a Huawei a les infraestructures crítiques de telecomunicacions.

A més d’una potencial violació de la llei de secrets d’Estat, la filtració va ser interpretada per Downing Street com l’intent de torpedinar la decisió, que el Telegraph atribuïa personalment a Theresa May.

stats