Internacional 19/02/2018

Els tres treballadors d'Oxfam van "amenaçar físicament" els testimonis de la contractació de prostitutes a Haití

L'ONG fa públic l'informe intern de la investigació del 2011 per tancar el cas mostrant transparència

Ara
2 min
Campament d'Oxfam per a desplaçats als afores de Port-au-Prince.

BarcelonaEls tres membres de l'equip d'Oxfam a Haití que estaven investigats per explotació sexual van amenaçar físicament un company perquè no els delatés en la investigació sobre els fets del 2011, segons revela l'informe intern de l'ONG difós aquest dilluns.

L'informe -que l'organització ha decidit fer públic una setmana després que esclatés l'escàndol per tancar el cas demostrant transparència- aporta nous detalls sobre les males pràctiques de l'equip que es va desplaçar al país caribeny per assistir les víctimes del terratrèmol del 2010.

A més d'haver contractat prostitutes i de les amenaces, uns dels treballadors d'Oxfam està acusat d'haver descarregat material "pornogràfic i il·legal" en un ordinador portàtil, en referència a vídeos piratejats. Tot i que l'informe no conté noms, queda clar que entre els acusats hi ha personal de tots els nivells de responsabilitat, des del director fins a auxiliars.

L'informe també detalla la reacció dels responsables de l'organització quan es van assabentar del cas, a través d'un correu electrònic: van enviar un equip a investigar les acusacions, van entrevistar una quarantena de testimonis i van pactar amb el director, Roland van Hauwermeiren, un acomiadament decorós a canvi que col·laborés en la investigació. El director de la missió està acusat també de "negligència i incapacitat per protegir el personal, sobretot el femení".

En un comunicat, Oxfam ha explicat que ha decidit publicar la investigació interna: "Volem ser tan transparents com puguem sobre les decisions que vam prendre i assumim la pèrdua de confiança que s'ha provocat". Oxfam diu que també s'ha disculpat davant del govern haitià i s'ha ofert a ajudar les dones afectades.

Segons l'informe, el primer indici del cas va arribar en un correu electrònic que un treballador de l'organització a Amèrica Llatina va enviar a la seu central de Londres. El missatge advertia que membres de l'equip d'Haití estaven implicats en "explotació sexual [ús de prostitutes a les residències d'Oxfam i assetjament sexual al personal]" i alhora advertia de "frau, negligència i nepotisme". Mentre es preparava el grup que havia de viatjar al país per investigar el cas, un altre treballador de l'organització va anunciar que el director de la missió a Haití també havia rebut prostitutes a la seva residència.

Quan els investigadors van entrevistar Van Hauwermeiren va admetre els fets. Aleshores li van oferir "una sortida esglaonada i digna en cas que cooperés en la resta de la investigació", una decisió que van prendre els alts càrrecs de l'organització, inclosa la sotsdirectora a la Gran Bretanya, Penny Lawrence, que ha dimitit arran del cas. La setmana passada Van Hauwermeiren va negar haver practicat sexe amb prostitutes en una entrevista a una televisió belga.

La investigació interna d'Oxfam inclou una quarantena de testimonis, un dels quals va transcendir i va ser amenaçat per tres dels investigats, que van ser expedientats després per assetjament i amenaces.

stats