VIOLACIÓ DE DRETS HUMANS
Internacional 29/05/2018

Treballadors de fins a 40 ONG van abusar sexualment de refugiats

L’ACNUR ho corrobora en un informe oficial del 2001, que fins ara no s’havia publicat

Quim Aranda
3 min
Treballadors de fins a 40 ONG van abusar sexualment de refugiats

LondresUna quinzena d’organitzacions humanitàries internacionals i vint-i-cinc més de locals estan implicades en escàndols d’explotació sexual de menors, segons documenta un estudi oficial de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) amb data del 2001, i que fins ara no havia sortit a la llum.

L’informe, elaborat per especialistes de l’ACNUR i d’ONGs en camps de refugiats de Libèria, Sierra Leone i Guinea, es va lliurar a la direcció d’aquest organisme de les Nacions Unides. Però qui n’era el màxim responsable aleshores, Ruud Lubbers, no el va considerar gaire creïble. Lubbers, mort el febrer passat, va ser primer ministre d’Holanda del 1982 al 1994. El 2005 va dimitir del càrrec a l’ACNUR enmig d’acusacions d’assetjament sexual.

Les conclusions recollides sobre el terreny documenten que fins a 67 treballadors homes d’una quarantena d’entitats mantenien “suposadament relacions d’explotació sexual amb nens refugiats”, segons es pot llegir a l’informe, de 84 pàgines, que per primer cop s’ha analitzat íntegrament. Menys d’una desena dels sospitosos van ser acomiadats i cap va ser denunciat als tribunals de justícia, segons publicava ahir el diari britànic The Times.

Entre les entitats internacionals esquitxades hi ha dues agències de l’ONU -el mateix ACNUR i el Programa Mundial d’Aliments-, Save the Children, Metges Sense Fronteres, la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja, el Consell Noruec per als Refugiats, l’International Rescue Committee, Care International i l’ONG britànica Medical Emergency Relief International (Merlin), fusionada el 2013 amb Save the Children. Algunes d’aquestes organitzacions, com Save the Children, la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i el Consell Noruec per als Refugiats, fan front encara avui a noves acusacions d’abús sexual contra els damnificats de les tragèdies que atenen. La publicació del nou informe té lloc tres mesos després que també The Times revelés l’escàndol de compra de serveis de prostitutes per part de fins a set treballadors d’Oxfam desplaçats a Haití el 2010, arran del terratrèmol que va afectar el país, entre els quals hi havia el mateix cap de la missió.

Hora de renovar-se

En paraules de la diputada conservadora Pauline Latham, membre del comitè del Parlament britànic que estudia les acusacions contra Oxfam, el contingut de l’informe del 2001 “és molt significatiu, perquè mostra que el sector ha tingut problemes durant dècades però ha fallat a l’hora de resoldre’ls; ara és el moment de fer-ne la renovació”.

The Times reprodueix els comentaris d’una de les redactores de l’informe, Christine Lipohar, que aleshores treballava a Save the Children. Lipohar assegura que, “malgrat que sobre el paper es van establir bons sistemes per prevenir i respondre [als abusos], no es van desenvolupar amb efectivitat a tot arreu”.

L’equip d’especialistes va basar les seves conclusions en 1.500 entrevistes. Una dona d’un camp de Guinea assegurava: “En aquesta comunitat ningú té soja ni cereals [aliments bàsics] sense haver mantingut relacions sexuals abans. Un quilo d’aliments per cada relació”.

Els serveis sexuals que demanaven els abusadors també s’exigien a canvi de tenir accés a les escoles que s’organitzaven als campaments, als llibres de text, a les sabates, a la roba o al sabó. En alguns casos els abusadors pagaven a les víctimes amb quantitats ridícules, com ara deu centaus de dòlar. La llei del silenci sobre aquestes pràctiques per por de malmetre la reputació de les ONG implicades ha afavortit la impunitat i que es perpetuessin fins ara.

stats