Internacional 19/07/2019

El Tribunal Suprem d'Holanda diu que el país és responsable d'un 10% del genocidi de Srebrenica

L'alt tribunal ratifica la culpabilitat dels cascos blaus holandesos en la mort de 350 homes

Ara
2 min
El Tribunal Suprem d'Holanda diu que el país és responsable d'un 10% del genocidi d'Srebrenica

BarcelonaEl Tribunal Suprem dels Països Baixos ha dictaminat aquest divendres que l'estat holandès té una "responsabilitat limitada" en el genocidi de Srebrenica durant la Guerra de Bòsnia, en què van ser assassinats 8.000 homes el 1995. En concret, ha fixat la responsabilitat de l'estat en un 10% per la mort dels 350 homes que es van refugiat a la base de l'ONU custodiada per les tropes holandeses.

La sentència ratifica els veredictes d'anteriors tribunals d'apel·lació holandesos que ja van determinar la responsabilitat dels cascos blaus holandesos en la mort de 350 homes, que són els que van buscar refugi a les seves instal·lacions. Els soldats holandesos els van entregar a les tropes serbobosnianes de Ratko Mladic, que els van executar.

Però el Suprem considera que aquells homes només tenien un 10% de possibilitats de salvar la vida, perquè els soldats de Mladic els haurien trobat igualment i els haurien matat. És per això que la justícia holandesa fixa en un 10% el nivell de responsabilitat dels Països Baixos en la tragèdia, cosa que vol dir que les famílies del es víctimes només rebran uns pocs milers d'euros de compensació.

L’11 de juliol del 1995 les tropes serbobosnianes de Ratko Mladic van entrar a l’enclavament de Srebrenica, que era protegit per cascos blaus d’Holanda. Després de separar els homes de les dones, es van endur els primers, incloent-hi avis i nens, i els van executar en la pitjor matança europea des de la Segona Guerra Mundial.

Els 350 homes que s'havien refugiat a la base de l'ONU custodiada pels soldats holandesos van ser evacuats d'allà per les tropes de Mladic el 13 de juliol. Tots van morir. Mladic va ser condemnat el 2017 a cadena perpètua com a màxim responsable de la matança, qualificada formalment de genocidi per l'ONU, en l'última de les sentències del Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia, que va acabar la feina aquell any.

El Tribunal Suprem del país considera que les forces holandeses es podrien haver oposat a l'evacuació i haver permès a aquells homes quedar-se a la base, i entregant-los els van enviar de manera il·legal i sabent-ho a una possible mort a mans de les tropes serbobosnianes.

Les Mares de Srebrenica, l'associació de famílies de les víctimes, ja s'han declarat del tot "decebudes" amb la sentència i valoren la possibilitat de recórrer-hi al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg.

"La decisió d'avui és una manera de burlar-se de les víctimes i, alhora, de llançar un missatge de la comunitat internacional que es distancia de la responsabilitat pel que va passar a la zona protegida per l'ONU", va dir també Camil Durakovic, exalcalde de Srebrenica i supervivent de la matança

stats