Internacional 13/12/2019

El triomf de Johnson dispara els mercats i la lliura

Les borses interpreten els resultats com un motiu per acabar amb la incertesa

Xavier Grau
2 min
La premsa britànica s'ha fet ressó del triomf electoral de Johnson.

BarcelonaEls principals mercats europeus han fet aquest divendres importants pujades, animades per tres factors bàsics: l’optimisme de Christine Lagarde, l’acord comercial entre els Estats Units i la Xina i, sobretot, pel triomf clar de Boris Johnson en les eleccions britàniques, que esvaeixen els dubtes sobre el Brexit. A la borsa espanyola, IAG –la matriu de British Airways, Iberia i Vueling, entre altres companyies aèrees–, es va disparar un 14,8%.

L’Íbex-35, el selectiu de la borsa espanyola, ha marcat un nou màxim anual durant el dia arribant als 9.650 punts. No obstant això, tal com avançava la tarda, s'ha anat desinflant i ha acabat la jornada amb una pujada de l’1,01%, fins als 9.563,70 punts, lleugerament per sota del màxim anual en tancaments, que es troba situat en 9.581,9 punts des del 18 d’abril.

El triomf clar de Johnson ha permès aclarir dubtes sobre què passarà amb el Brexit, impulsant els valors espanyols exposats al mercat britànic, com el cas d’IAG.

La resta de borses europees també han acabat la jornada de divendres amb guanys, que han sigut d'un 1,1% en el cas del selectiu britànic, l’FTSE 100 de Londres, del 0,59% per al CAC 40 de París i del 0,46% per al DAX de Frankfurt. L’Eurostoxx ha pujat un 0,62%.

Revalorització de la divisa

La victòria de Johnson també ha tingut conseqüències per a la divisa britànica, que s'ha disparat un 1,36% respecte al dòlar, per arribar a un canvi d’1,34 dòlars per cada lliura esterlina. Una revalorització que també s'ha produït respecte a l’euro, amb una pujada d’un 1,3%, fins a quedar en 1,2 euros per lliura.

Els mercats han interpretat que la majoria de Johnson en les eleccions atorga una major probabilitat d’un acord pactat per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, cosa que allunya l’escenari d’un Brexit dur o de pròrroga de la incertesa actual, que estava penalitzant la borsa i el valor de la lliura esterlina.

No obstant la millora viscuda ahir en els mercats i en el canvi de la lliura, encara no s’ha eliminat del tot la incertesa dels mercats, segons el consens dels analistes. "No és probable que la incertesa relacionada amb el Brexit es calmi més enllà d’uns mesos, donat el període de transició relativament curt a què s’ha compromès el primer ministre", ha explicat la vicepresidenta de Moody's, Sarah Carlson. "L’enlairament de la divisa confirma l'alleujament dels mercats, que allunyen ara el risc d’una possible sortida unilateral de la UE o un prolongat període de negociacions dividides", ha explicat l’analista de Monex Europe, Olivia Álvarez.

stats