Internacional 22/07/2019

Troben les restes d'un submarí francès enfonsat fa més de 50 anys

El govern ha reprès les tasques de recerca per la pressió dels familiars dels 52 tripulants morts

Ara
2 min
Tripulació del 'Minerve', en una imatge del 1965

BarcelonaMés de mig segle enfonsat en les profunditats del mar, els equips submarinistes han trobat aquest dilluns el submarí francès 'La Minerve', desaparegut el matí del 27 de gener del 1968, amb els seus 52 tripulants a bord, en pocs minuts. Les causes de l'accident encara són un misteri.

La complexitat de la recerca i la falta de mitjans tècnics apropiats havien relaxat les tasques per trobar les restes de la nau, però després de les pressions dels familiars de les víctimes les tasques s'han reprès aquest any i, finalment, s'ha localitzat el submarí davant de les costes de Toló, a pocs quilòmetres a l'oest de Marsella. La ministra de Defensa, Florence Parly, s'ha felicitat per la troballa i l'ha qualificat d'"èxit, un alleujament i una gesta tècnica" en un missatge a Twitter en què ha tingut un pensament per a les famílies "que han estat esperant aquest moment durant tant de temps".

'La Minerve' continua al mateix lloc on els 52 homes van trobar la mort, a 2.350 metres de profunditat. La salobre i el pas del temps han esborrat les lletres del nom del submarí, però, segons recull la premsa local, han quedat més o menys intactes les quatre primeres lletres del nom i es pot llegir sobre de la carcassa 'MINE' i uns quants centímetres més a la dreta una S, que correspon a l'S-647 de la seva identificació.

Per trobar l'aparell s'han fet servir els més nous avenços tecnològics en exploració submarina, en particular amb la utilització de nous sonar i drones, segons ha explicat la ministra Parly en un comunicat. Dimarts de la setmana passada va arribar fins al port de Toló el vaixell nord-americà 'Seabed Constructor', que va ser el que ha acabat trobant les restes del submarí després que els especialistes haguessin delimitat una zona on era probable que fos. Els equips han fet servir també senyals sísmics i una cartografia del fons marí.

[[OJBECT]]

El 'Seabed Constructor', propietat de l'empresa nord-americana Ocean Infinity, va ser el que va permetre localitzar el novembre passat el submarí argentí 'ARA San Juan', que es va enfonsar a l'Atlàntic amb els seus 44 tripulants el 15 de novembre del 2017.

Encara ara es desconeix què va passar al submarí aquell matí de gener, quan a les 7.55 hores va desaparèixer gairebé sense deixar rastre a uns 45 quilòmetres de la costa. Les primeres informacions van indicar que podria haver tingut problemes amb el timó. En la recerca que es va iniciar tot seguit van participar una vintena de vaixells, avions i helicòpters i fins i tot un equip de busseig de l’oceanògraf francès Jacques Cousteau. Tot i així, mai es va trobar cap pista i la recerca es va donar per tancada per desesperació dels familiars de les víctimes.

stats