Internacional 28/12/2018

Els kurds cedeixen el control d'un enclavament a Al-Assad per protegir-se d'una ofensiva turca

Països àrabs reprenen relacions diplomàtiques amb el règim de Damasc

Ara
2 min
Combatents de les Forces Democràtiques de Síria patrullant per la ruïna de Manbij

BarcelonaVictòria militar del president Baixar al-Assad. L'exèrcit sirià ha anunciat aquest divendres que ha pres el control de la ciutat de Manbij, un enclavament al nord del país i que durant la guerra ha estat sota tutela dels milicians kurdo-sirians de la Unitat de Protecció Popular (YGP).

L'acció es produeix tan sols hores després que les milícies enviessin un senyal d'auxili al govern de Damasc davant de l'amenaça d'una ofensiva de les tropes de Turquia. El Kremlin, el gran aliat d'Al-Assad, s'ha afanyat a aplaudir la incursió de les forces lleials al president perquè, ha afirmat, suposa un pas més per estabilitzar la regió.

La YGP ha cedit el control a Al-Assad tot just uns dies després que el president Donald Trump anunciés la retirada de les 2.000 unitats que Washington tenia desplegades a Síria, un gest que li ha valgut els retrets dels seus aliats perquè suposa deixar els kurds sense un reforç militar vital per resistir contra els terroristes jihadistes i la incursió turca. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va anunciar el 12 de desembre una ofensiva contra la YPG, a la qual qualifica de terrorista pels seus vincles amb la guerrilla kurdo-turca PKK.

En un comunicat, l'exèrcit de Síria es felicita perquè les milícies kurdes reconeguin la seva autoritat i poder en tot el territori sirià. La YPG havia "convidat" les forces de seguretat del govern a prendre el control de la ciutat per "protegir el país, la nació i les seves fronteres".

També Erdogan ha reaccionat a la cessió kurda i ha restat importància al fet que l'exèrcit d'Al-Assad tingui el control de Manbij, alhora que ha insistit que el seu objectiu continua sent combatre les milícies kurdo-sirianes. "Sabem que el règim sirià està duent a terme una acció psicològica. No hi ha desenvolupament seriós i concret (a Manbij) en aquest moment", ha dit el president turc a la premsa d'Istanbul, segons informa el diari 'Hürriyet'.

"No hi ha res de definitiu allà", ha indicat Erdogan, tot i admetre que Ankara ha estat informada que Rússia ha donat suport a l'operació de l'exèrcit sirià, en el que li suposa una nova victòria sobre el terreny.

Però el militar no ha estat l'únic triomf d'Al-Assad. En el terreny diplomàtic, el règim es pot apuntar la millora de les relacions amb països àrabs que van tancar les ambaixades quan va esclatar la guerra, el 2011. Bahrain ha anunciat que el seu ambaixador tornarà a Damasc, seguint els passos del dels Emirats Àrabs Units, mentre que la Lliga Àrab es replanteja tornar a admetre Síria com a soci.

stats