Internacional 10/10/2019

Almenys 100.000 civils fugen del nord de Síria durant els dos primers dies d’ofensiva

L'exèrcit de Turquia bombardeja diverses poblacions i inicia una ofensiva terrestre

Ethel Bonet
2 min
Civils abandonen les seves cases, pels bombardejos turcs, a Ras al-Ain, en territori kurd, a Síria.

BeirutAlmenys 100.000 civils han fugit del nord de Síria durant els dos primers dies d’ofensiva turca, segons va informar per WhatsApp des de la zona de conflicte el Centre d’Informació de Rojava (RIC, segons les sigles en anglès). Moltes d’aquestes persones s’han desplaçat a la regió d’Al-Hassaka, mentre que d’altres han intentat fugir per la localitat de Tel Temir, en direcció a les muntanyes de Sinjar, a l’Iraq. La xifra de víctimes és molt confusa, però el RIC ja parla d’almenys 15 persones mortes i 25 de ferides.

L’exèrcit turc va assegurar dijous a través de Twitter que ja ha abatut “181 objectius” de les milícies kurdes “amb atacs aeris i foc d’artilleria”, en el marc de l’operació Font de Llibertat, que és com Ankara ha batejat la seva ofensiva al nord de Síria. Així mateix, des de les files turques van detallar que ja han mort 109 milicians de les Forces Democràtiques Sirianes (FDS) -el paraigua sota el qual actuen les milícies kurdes, i que fins dilluns tenia el suport militar, logístic i polític de Washington-. En canvi, des del bàndol kurd, van qualificar aquesta xifra d’“exagerada”.

El ministeri de Defensa turc també va informar a través de Twitter que unitats terrestres de l’exèrcit turc i combatents del grup opositor rebel Exèrcit Nacional Sirià (ENS) -que dona suport a les forces d’Ankara- han entrat a les localitats de Ras al-Ain i Tel Abiad, amb el suport de bombardejos aeris. Malgrat això, ahir a la tarda continuaven els combats en aquestes dues localitats, que han quedat envoltades per efectius kurds. De fet, aquests dos municipis se situen a l’anomenada “franja de seguretat”, o sigui la franja de territori que Ankara vol controlar al nord de Síria per traslladar-hi centenars de milers de refugiats sirians que són a Turquia.

Com a resposta als atacs turcs, les milícies kurdes van llançar obusos contra la localitat turca d’Akçakale, que és just a la frontera amb Síria. Almenys quatre civils haurien mort i 46 més van resultar ferits. Per la seva banda, els caces turcs van respondre bombardejant diversos edificis oficials a la ciutat siriana de Qamixli, segons la versió d’Ankara, però fonts kurdes sobre el terreny van afirmar que “no hi va haver bombardejos sinó intercanvi de morters”.

Davant la preocupació internacional de possibles bombardejos o combats al campament de refugiats d’Al-Hol, el RIC va assegurar que de moment no s’ha registrat cap enfrontament en aquesta zona, on hi ha més de 50.000 desplaçats, la majoria dones i fills (molts dels quals estrangers) de combatents de l’Estat Islàmic. Així mateix, el RIC va desmentir els rumors que asseguraven que un dels centres de detenció de presos jihadistes hauria estat bombardejat. “Hi ha hagut atacs aeris als voltants de Qamixli i Derik [on estan empresonats els combatents de l’Estat Islàmic], però no tenim constància que els projectils hagin impactat a les presons”, va assegurar aquesta mateixa font.

stats