Internacional 22/10/2019

Trudeau guanya les eleccions al Canadà, però perd la majoria absoluta

El Bloc Quebequès, que triplica escons, demana l'alliberament dels presos polítics catalans

Carlos Pérez Cruz
3 min
Trudeau guanya les eleccions al Canadà però perd la majoria absoluta

MontréalÉs la glòria, tot i que el desgast de quatre anys de govern i de promeses incomplertes li ha costat la pèrdua de prop de milió i mig de vots i gairebé trenta escons al Parlament d'Ottawa respecte als resultats del 2015. Justin Trudeau seguirà sent primer ministre del Canadà quatre anys més, tot i que no disposarà de la majoria absoluta del seu primer mandat i dependrà dels acords per poder governar.

Les enquestes han encertat en l'ajustada cursa entre els liberals del primer ministre i el Partit Conservador d'Andrew Scheer, guanyador en número i percentatge de vots. No obstant això, el sistema electoral, que Trudeau va prometre canviar fa quatre anys però no va tocar, li ha regalat un ampli matalàs de seients sobre Scheer. La por pel retorn de la dreta ha estat més poderosa que la indiferència per les decepcions acumulades. El resultat ha estat una nit molt més feliç del que s'esperava per al primer ministre.

Els dos partits principals de l'esquerra cauen, però, irònicament, els acords programàtics entre tots dos podrien oferir a Canadà polítiques més progressistes que les aplicades per Trudeau, especialment en matèria de medi ambient, terreny en el qual el Partit Liberal ha decepcionat els més joves. El Nou Partit Democràtic (NDP), de Jagmeet Singh, ha estat la víctima del vot útil –que probablement li ha evitat un daltabaix a Justin Trudeau– però compensa la pèrdua de vint seients (es quedaria amb 24) amb una major rellevància. Lluny, això sí, dels temps en què ocupava la segona posició en la política canadenca. Ara depèn d'ells que el primer ministre repeteixi a Ottawa. Si la tradició es compleix, no serà amb una coalició de govern –l'última a nivell federal data de 1917–, sinó amb acords puntuals.

Pablo Rodriguez, únic ministre hispà de Trudeau, ha compartit amb l'ARA el seu diagnòstic sobre el resultat. "És una bona notícia per als canadencs i per a futures generacions", ha assenyalat, tot i que ha cridat a la reflexió sobre els motius de la pèrdua de la majoria absoluta per al seu partit. Rodriguez aposta per arribar a acords puntuals amb l'oposició i ha subratllat la importància de la seva victòria per al futur de les polítiques mediambientals. No obstant això, ha respost amb un "ja ho veurem" i un somriure a la possibilitat de desenvolupar polítiques més progressistes al costat de l'NPD. El ministre és conscient que la vida dels governs en minoria no sol sobrepassar els dos anys de mandat.

El Bloc Quebequès, gran triomfador de la nit

Espectacular ascens dels nacionalistes del Bloc Quebequès, que han aconseguit el seu millor resultat des del 2008 i tripliquen els escons aconseguits fa quatre anys, encara que s'han quedat lleugerament al darrere dels liberals en la seva regió. El seu líder, Yves-François Blanchet, ha mantingut el to de la campanya, més centrat en "els interessos del Quebec" que en les reivindicacions sobiranistes, i s'ha mostrat disposat a treballar amb el govern d'Ottawa. "Si és bo per al Quebec, el Bloc treballarà amb vosaltres", ha dit als liberals Blanchet, que en el seu discurs davant els simpatitzants ha exigit "de manera solemne" que el primer ministre "demani l'alliberament dels presos polítics catalans".

Malgrat obtenir només tres escons, el Partit Verd d'Elizabeth May és l'únic d'esquerres que puja en aquestes eleccions i millora l'únic seient que va aconseguir al 2015. Fracàs del nou Partit Popular de Maxime Bernier, la campanya contra la immigració l'ha deixat fora del Parlament. Bernier perd així el seient que tenia fins ara com a membre del Partit Conservador.

stats