Internacional 01/03/2019

Trudeau va pressionar la seva fiscal general perquè aturés el procés judicial contra una empresa

Wilson-Raybould, que va ser cessada del càrrec, denuncia les "amenaces velades" que va rebre

Sònia Sánchez
3 min
L'ex fiscal general del Canadà, Jody Wilson-Raybould, acusa el primer ministre Justin Trudeau de pressions polítiques.

BarcelonaEl primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, viu el pitjor escàndol del seu mandat, que podria fins i tot fer-li perdre el càrrec. Se l’acusa de pressionar la fiscal general per interferir en un procés judicial contra la principal constructora del país, un delicte penat amb fins a 10 anys de presó.

La ja ex fiscal general i exministra de Justícia Jody Wilson-Raybould, que va ser la primera indígena en assumir aquest càrrec, ha trencat el seu silenci aquesta setmana, després de gairebé dos mesos des que va ser cessada per Trudeau, i ha fet unes revelacions explosives en la seva declaració davant de la Comissió de Justícia del parlament. Després de ser cessada de la cartera de Justícia, el 14 de gener Wilson-Raybould es va quedar al govern com a titular de Veterans.

Wilson-Raybould va detallar i documentar fins a deu reunions i deu trucades de telèfon, a més de correus electrònics i missatges de text, en què Trudeau i els seus assessors més pròxims van intentar pressionar-la a finals de l’any passat perquè aturés el procediment judicial obert contra l’empresa d’enginyeria SNC-Lavalin, amb seu a Mont-real. La fiscal va denunciar les “amenaces velades” que va rebre de l’equip de Trudeau advertint-la que podria entrar en col·lisió amb el primer ministre.

Després de que Wilson-Raybould es mantingués ferma en la seva negativa a les peticions del gabinet de Trudeau per interferir en el cas de SNL, el 7 de gener, el primer ministre Trudeau la va informar que l’apartava del seu càrrec de ministra de Justícia i fiscal general del Canadà. La va nomenar llavors ministra de Veterans, un càrrec molt menor, que ella mateixa va abandonar a principis de febrer. Ahir Trudeau va remodelar el govern per substituir-la.

Suborns a la família de Gaddafi

La constructora està acusada de pagar suborns de fins a 48 milions de dòlars a la família del dictador Muammar Al-Gaddaffi entre els anys 2001 i 2011 per assegurar-se lucratius contractes a Líbia. Si és declarada culpable, a l’empresa –la principal constructora del país, amb 50.000 treballadors arreu del món i 3.500 al Quebec– no podrà accedir a contractes federals durant una dècada.

L’exfiscal va explicar que en una entrevista amb el mateix Trudeau al seu despatx “em va demanar que li donés un cop de mà per trobar una solució per a SNL dient que si no hi hauria molts llocs de treballs perduts i l’empresa marxaria de Mont-real”. Un membre de l’equip de Trudeau present a la reunió va apuntar la “necessitat” que Wilson-Raybould imposés per al cas de l’empresa SNL “un acord de suspensió del processament” i ella també s’hi va oposar.

“Em vaig dirigir al primer ministre mirant-lo als ulls i li vaig preguntar textualment: ¿Està vostè interferint políticament amb el meu paper de fiscal general? Li demano que no ho faci”. Ell va respondre: “No, no, no, només vull buscar una solució”, va detallar.

Quan van aparèixer les primeres informacions sobre l’escàndol a la premsa a principis de febrer, Wilson es va mantenir en silenci, però Trudeau va dir llavors que l’ex fiscal general estava d’acord amb ell en aquesta qüestió.

Poc després, Wilson-Raybould va renunciar al seu nou càrrec. Preguntada sobre aquesta qüestió durant la seva compareixença, Wilson va explicar que havia acceptat el càrrec de ministra dels Veterans perquè “confiava en Trudeau” i havia “cregut la seva paraula” quan li deia que el canvi de lloc era una simple remodelació del govern, però després va decidir deixar el seu nou càrrec “perquè ja no tenia la confiança per seure al voltant de la taula del gabinet”.

La comissió de Justícia del Parlament, liderada pel partit de Trudeau, es va veure forçada a convidar-la per testificar per l’escàndol generat al voltant del cas, i la declaració va tenir lloc dimecres passat. La seva coincidència en el temps amb la declaració que aquell mateix dia feia al Congrés dels Estats Units l’ex advocat de Donald Trump, Michael Cohen, va eclipsar les revelacions de l’ex fiscal general canadenca a la premsa internacional, però al Canadà la polèmica no ha fet més que créixer.

Dijous totes les portades de la premsa canadenca eren per a Wilson-Raybould. El primer ministre s’ha defensat dient que totes les seves converses amb ella van estar dins dels marges de la llei i de moment el seu partit, el Partit Liberal, ha tancat files amb ell. Però el cap de l’oposició , Andrew Scheer, ha demanat la seva dimissió i el comissionat d’ètica del país ha obert una investigació.

stats