Internacional 29/06/2019

Trump aixeca el veto a Huawei

El president dels EUA no aclareix si treu la companyia de la llista negra d'empreses xineses

Dolors Rodríguez
2 min
Trump aixecar el veto a Huawei

PequínLa cimera del G-20 ha acabat amb una bona notícia per a Huawei. El president nord-americà, Donald Trump, ha aixecat el veto al gegant xinès de les telecomunicacions i permetrà que les empreses dels Estats Units li continuïn subministrant components.

En roda de premsa i sense donar gaire explicacions, Trump ha confirmat que aixeca el bloqueig contra Huawei, però no ha volgut aclarir si la decisió també suposa la sortida del fabricant xinès de la llista negra del departament de Comerç d'empreses perilloses per a la seguretat del país, que tenen prohibit fer negocis amb companyies nord-americanes.

Trump s'ha mostrat ambigu i ha dit que la decisió es deixa per més endavant, amb la qual cosa ha donat a entendre que la revisió formarà part de la negociació per posar fi a la guerra comercial amb la Xina. Per tant, sembla que estem davant d’una mena de moratòria a l'espera de la solució final. La decisió de Trump, però, no significa que Huawei pugui continuar venent els seus equips de telecomunicacions als Estats Units.

El president nord-americà s'ha mostrat optimista davant les futures negociacions: "Venem a Huawei una enorme quantitat de productes que formen part del que fabriquen, i jo vaig dir que això està bé. Continuarem venent-los aquests productes”. Tot i així ha precisat que es referia a components que no representin una amenaça per a la seguretat nacional.

Un veto de dos mesos

Al maig, després de la ruptura de les negociacions comercials amb la Xina, Washington va posar Huawei en el punt de mira. Feia temps que acusava la companyia d'espiar per al govern xinès a través dels seus dispositius i havia declarat que era una amenaça per a la seva seguretat.

La inclusió de Huawei en la llista negra va ser un atac a la línia de flotació del gegant tecnològic, que depèn d'alguns components nord-americans per a la seva cadena de producció.

A més, l'anunci de Google que no podria continuar subministrant programari d'Android als mòbils Huawei representava tot un repte per al fabricant xinès, que aspirava a ser líder mundial de vendes el 2019. Ràpidament va respondre que en uns mesos tindria llest el seu propi sistema operatiu i s'obria un escenari de guerra freda tecnològica.

Paral·lelament els Estats Units ha anant pressionant els seus aliats perquè no comprin el sistema 5G de Huawei, que de moment és el més competitiu. Per a Pequín el bloqueig a la seva gran empresa tecnològica era gairebé més important que la guerra d'aranzels, ja que ho entén com un atac per frenar el lideratge d'una empresa xinesa en la tecnologia 5G. La decisió d'aixecar el veto a Huawei es pot considerar una concessió a Xi Jinping per reprendre les negociacions.

A banda de la Xina i Huawei la decisió també produeix alleujament als milions de consumidors a tot el món que tenen un telèfon intel·ligent d'aquesta empresa i que temien que deixés de funcionar en el futur. A Espanya un de cada quatre mòbils són marca Huawei. La direcció de l'empresa s'havia esforçat en tranquil·litzar als seus clients que no hi hauria cap problema amb els mòbils venuts, però el resultat del G-20 és el millor comunicat.

stats