Internacional 01/05/2018

Trump ajorna fins a l'1 de juny els aranzels sobre les importacions d'acer i d'alumini de la Unió Europea

Mèxic i el Canadà també obtenen 30 dies més de pròrroga de les exempcions aranzelàries

Núria Ferragutcasas
2 min
La UE també amenaça Trump amb aranzels

Nova YorkL'esclat d'una guerra comercial entre els Estats Units i la Unió Europea continua penjant d'un fil. El govern de Donald Trump ha decidit aquesta matinada –hora catalana– ajornar 30 dies més, fins a l'1 de juny, els aranzels sobre les importacions d'acer i alumini. El Canadà i Mèxic també han obtingut la mateixa pròrroga.

El president nord-americà ha esperat gairebé fins a l'últim minut per fer l'anunci. De fet, hores abans, la Comissió Europea havia advertit que estava "preparada" si al final els EUA tiraven endavant les mesures proteccionistes.

De moment, Trump no aplicarà els aranzels del 10% sobre l'alumini i el 25% sobre l'acer que va anunciar el març passat, per donar més marge a la negociació d'acords comercials amb els principals aliats del seu país. Fins ara, ha aconseguit un pacte definitiu amb Corea del Sud, que esquiva de manera permanent els aranzels després d'acordar reduir un 30% les seves importacions d'acer.

La Casa Blanca ha informat que està a punt de tancar acords semblants amb l'Argentina, el Brasil i Austràlia els pròxims dies. "En totes aquestes negociacions, el govern se centra en quotes que restringeixin les importacions, evitin el transbord i protegeixin la seguretat nacional", ha assegurat el portaveu del govern nord-americà en un comunicat.

Els països europeus, però, ja han advertit que no negocien sota amenaça i no s'espera que facin aquest tipus de concessions. Al març els representants de la Unió ja van explicar que respondran amb aranzels a productes nord-americans fabricats en feus electorals republicans, com el bourbon de Kentucky o les motos Harley Davidson de Wisconsin.

L'extensió de la pròrroga era incerta per a Europa però no tant per al Canadà i Mèxic. Aquests dos països estan renegociant amb el govern de Trump el Tractat de Lliure Comerç Nord-americà (NAFTA, per les seves sigles en anglès).

stats