18 anys dels atemptats
Internacional 11/09/2019

L'efecte Trump es cola a la cerimònia per a les víctimes de l'11-S de Nova York

Un orador fa seu el discurs d'odi del president i insulta una congressista musulmana

Ara
3 min
Sue Latter ret homenatge a les víctimes de l'11-S, entre les quals hi ha el seu amic Timothy A. Roy, policia de Nova York

BarcelonaUn desafortunat comentari en contra d'una congressista nord-americana musulmana ha enfosquit la commemoració dels 18 anys dels atemptats de l'11-S a Nova York i el Pentàgon, que fins ara s'havien mantingut en un exquisit respecte per la diversitat religiosa i ideològica. L'efecte Donald Trump s'ha deixat sentir en els parlaments dels oradors que surten a llegir cadascun dels noms de les 2.977 víctimes que van morir en els atacs planejats amb avions que van canviar per sempre el món perquè l'home ha assenyalat la representant Ilhan Omar, que ha sigut blanc d'insults del president i mitjans de comunicació ultradretans i ha qüestionat el seu patriotisme.

A la cerimònia ha pujat a l'escenari Nicholas Haros, un ultracatòlic que va perdre la seva mare en els atemptats, i, per sorpresa, ha començat a atacar la congressista demòcrata de Minnesota, de qui ha dit que estava confosa al negar l'autoria dels terroristes islamistes de la massacre, cosa que no ella no ha dit mai. És el mateix discurs que ha fet servir Trump en contra de les joves congressistes que han sacsejat la política de Washington al reclamar un discurs més a l'esquerra del Partit Demòcrata.

Bombers de Nova York assistint als homenatges per les víctimes de l'11-S en el 18 aniversari dels atemptats, a Nova York

"Senyora, objectivament parlant sabem qui ho va fer i què es va fer", ha afirmat Haros adreçant-se a Omar, que no estava present a la cerimònia. "No hi ha fets sobre aquest tema. Per què la seva confusió? Tal dia com avui, dinou terroristes islàmics, membres d'Al-Qaida, van causar més de 3.000 morts i i milions de dòlars en pèrdues. Li queda clar?". Mai la congressista ha negat l'autoria dels atacs però el president Trump va publicar un vídeo amb imatges dels atemptats i d'un discurs d'Omar com a resposta a la queixa de la demòcrata que els musulmans sovint són tractats com a ciutadans de segona. La seva intervenció ha durat un minut i mig i ha merescut els aplaudiments d'alguns dels presents.

Donald Trump tampoc ha assistit a Nova York i ha participat, en canvi, a la cerimònia davant de l'edifici del Pentàgon, on també va caure un dels avions implicats en els atacs. El president ha aprofitat l'acte de record per enviar un missatge d'amenaça als talibans de l'Afganistan, hores després de cancel·lar les converses que mantenia secretament amb aquest grup arran d'un nou atemptat a Kabul.

Donald i Melania Trump presidint la cerimònia al Pentàgon, en el 18 aniversari dels atemptats de l'11-S

"Teníem programades converses de pau fa uns dies, i les vaig cancel·lar quan vaig saber que havien mort un soldat nord-americà de Puerto Rico i onze persones més innocents", ha afirmat Trump, que ha assegurat que continuarà amb la repressió contra els insurgents seguint la línia dura dels últims "quatre dies".

L'antiga Zona Zero, on s'alçaven les torres del World Trade Center de Nova York, s'ha omplert de flors blanques en record de les víctimes civils i dels professionals que van morir en les tasques de rescat. La mort el 18 de juliol d'un bomber que havia treballat aquell dia ha fet augmentar a 200 la xifra de morts d'aquest col·lectiu com a conseqüència de malalties associades a l'exposició de material tòxic desprès en l'incendi i el posterior ensorrament dels dos gratacels. Es calcula que unes 400.000 persones es van veure exposades a productes contaminants i tenen encara el risc de patir traumes emocionals i psicològics els dies pròxims a la commemoració de la tragèdia.

stats