Internacional 10/10/2016

Trump i Clinton s'ataquen en un segon debat lleig

El candidat republicà, amb un to agressiu que busca revifar la seva campanya en crisi, amenaça la seva rival d'empresonar-la si és president. Clinton l'acusa d'atacar dones, llatins, afroamericans i musulmans

Núria Ferragutcasas
2 min

Charlottesville (Virgínia)Donald Trump i Hillary Clinton han protagonitzat aquesta matinada (hora catalana) un segon debat presidencial lleig. Potser el més lleig de la història moderna dels Estats Units. Els dos candidats s'han intercanviat atacs personals durs, tot i que el republicà ha sigut de llarg el més agressiu.

Trump ha sortit a l'atac des del principi, conscient que necessitava revifar la seva campanya presidencial després de la publicació d'una gravació del 2005 en la qual feia comentaris denigrants i vulgars sobre les dones. Ha acusat l'expresident nord-americà, Bill Clinton, d'abusar de les dones i ha amenaçat la seva rival d'empresonar-la si és president.

"[Trump] diu que el vídeo no representa l'home que és. Però crec que és evident per a qualsevol que l'hagi vist que representa exactament el que és. Perquè l'hem vist així durant tota la campanya. L'hem vist insultant dones (...). També l'hem vist atacant immigrants, afroamericans, llatins, persones amb discapacitats, musulmans, entre d'altres", ha respost Clinton quan el magnat novaiorquès ha intentat treure ferro de les seves polèmiques declaracions sobre les dones.

Des de la revelació de l'explosiu vídeo, diversos pesos pesants del Partit Republicà, com el senador i excandidat a la presidència John McCain, o l'exsecretària d'Estat dels EUA Condolezza Rice, han abandonat el seu candidat.

El cara a cara ha començat sense encaixada de mans dels dos polítics. Tota una premonició del que havia de venir. Clinton ha assegurat que Trump no està preparat per ser president, mentre que el republicà ha promès que si és president ordenarà al fiscal general que nomeni un investigador especial perquè miri els e-mails de Clinton i les seves "mentides".

"Tot el que vostè ha dit és absolutament fals", ha dit Clinton, exasperada davant dels atacs del republicà. "És una sort que cap persona amb el temperament de Donald Trump s'ocupi de les lleis en aquest país".

"Per descomptat, perquè series a la presó", ha replicat de seguida el magnat de la immobiliària.

"Conversa de vestidor"

Trump, que s'ha mantingut dret i desafiant durant els 90 minuts del debat celebrat a Saint Louis, (Missouri), ha utilitzat finalment els escàndols sexuals de Bill Clinton per intentar amainar la tempesta política que ha provocat l'explosiu vídeo amb els seus comentaris sobre dones.

"Era una conversa de vestidor", ha dit, després d'assegurar que se sentia avergonyit per la gravació. Però la seva contrició ha sigut curta. Ha assegurat que Bill Clinton havia fet coses pitjors i que Hillary va ser la seva còmplice. Hores abans de l'inici del cara a cara, Trump es va reunir amb tres dones que van acusar l'expresident nord-americà d'assetjament sexual i, fins i tot, violació.

Bill Clinton mai va ser sentenciat per cap d'aquestes acusacions, i la demanda sobre suposada violació va ser desestimada. Tanmateix, Bill Clinton sí que va arribar a un acord extrajudicial amb una de les dones, que assegurava haver estat víctima d'assetjament.

Hillary Clinton ha rebutjat respondre als atacs contra el seu marit i ha dit que preferia centrar-se en els temes importants per als ciutadans.

Tot i així, hi hagut poc temps per parlar de propostes polítiques. La sensació al final del tens i amarg debat és que tothom havia perdut. I els nord-americans els que més.

Podeu recuperar íntegrament el segon debat al web del 'New York Times'

stats