Internacional 17/04/2019

Trump veta el Congrés i no retirarà l'ajuda a l'Aràbia Saudita al Iemen

El Congrés havia aprovat una resolució en què exigia al govern fer tornar les tropes del país

Ara
2 min
Trump mira desafiant la càmera, en una reunió amb el seu gabinet a la Casa Blanca

BarcelonaTal com s'esperava, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha vetat aquest dimecres una resolució aprovada pel Congrés que exigia que els Estats Units retiressin el suport militar que donen a l'Aràbia Saudita en la mortífera guerra del Iemen. "Aquesta resolució és un intent perillós i innecessari de debilitar la meva autoritat constitucional, posant en perill les vides de ciutadans nord-americans i de valents militars, tant avui com en el futur", s'ha justificat el mandatari.

El passat 4 d'abril, la Cambra de Representants dels EUA –controlada pels demòcrates– va aprovar aquesta resolució amb 245 vots a favor i 175 en contra. El Senat –de majoria republicana– va fer la mateixa petició, el mes de març, amb 54 vots a favor i 46 en contra.

Trump ha continuat, però, amb el seu argumentari. "La resolució és innecessària perquè, més enllà de les operacions antiterroristes contra Al-Qaida i l'Estat Islàmic, els Estats Units no participen en les altres pugnes del Iemen", ha apuntat el president. I és que la resolució demanava que els EUA retiressin les tropes amb l'excepció d'aquelles que es trobin combatent el grup terrorista Al-Qaida.

És el segon cop que Trump veta una mesura del Congrés en els dos anys que fa que és al capdavant de la Casa Blanca. Fa un mes, ja va vetar la resolució del legislatiu contra l'emergència nacional que va declarar per construir el polèmic mur fronterer amb Mèxic.

En tots dos casos, les votacions serien insuficients per revertir el veto de Trump, que requeriria un marge de dos terços.

El cas Khashoggi

La resolució, que exigeix a Trump que retiri les tropes dels Estats Units al Iemen, va guanyar popularitat i suports després de l'assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi el 2 d'octubre al consolat del seu país a Istanbul. La suposada responsabilitat del règim de Riad va desencadenar una onada d'indignació i crítiques contra aquest país àrab.

Des de la Casa Blanca, però, ja havien amenaçat amb vetar la resolució, ja que, segons van dir a principis de mes, "planteja seriosos dubtes constitucionals i es basa en una premissa errònia". A més, el mateix Trump havia assegurat en diverses ocasions que l'Aràbia Saudita és un gran aliat a la regió i que l'assassinat del periodista no ha de canviar la sintonia entre els dos països.

stats