Internacional 10/06/2017

Trump ataca la credibilitat de l’exdirector de l’FBI

L’acusa de mentir i de ser un “filtrador” i està disposat a declarar sobre la investigació sota jurament

Núria Ferragutcasas
2 min
Trump compareix als jardins de la Casa Blanca.

WashingtonDonald Trump va tornar a tuitejar ahir per atacar l’exdirector de l’FBI James Comey, que el dia abans l’havia acusat d’haver-lo acomiadat per evitar la investigació de la trama russa davant del Senat. El silenci digital del president dels Estats Units només li va durar 40 hores. “Malgrat totes les declaracions falses i mentides, vindicació total i completa... Comey és un filtrador”, va escriure a les sis del matí.

Trump va mirar d’erosionar la credibilitat de l’excap de la policia federal acusant-lo de mentir i també de filtrar informació confidencial. Comey va mostrar al diari The New York Times, a través d’un amic, les seves notes personals dels seus intercanvis amb el president.

“No hi va haver obstrucció, no hi va haver col·lisió. És un filtrador”, va afirmar, més tard, Trump, en un to defensiu i despectiu, durant la roda de premsa conjunta amb el seu homòleg romanès. Els seus advocats presentaran la setmana que ve una queixa al departament d’Estat perquè creuen que va filtrar informació confidencial.

Trump va explicar que considera que s’ha vindicat després del testimoni de Comey al Senat, ja que es va deixar clar que la policia federal no l’investiga. I va concloure, un cop més, que la investigació sobre els possibles vincles entre la seva campanya i Rússia és “una excusa” dels demòcrates per justificar la seva derrota en les presidencials del novembre passat.

Obstrucció a la justícia

Tot i així, les notes i la declaració de Comey davant dels senadors han fet incrementar els dubtes sobre si el president va obstruir la justícia. I alguns legisladors ja han demanat que s’iniciï el seu procés de destitució ( impeachment, en anglès). L’exoficial va afirmar, sota jurament, que Trump li va demanar “lleialtat” i que “deixés passar” el cas contra el seu exassessor de Seguretat Nacional, el general Michael Flynn -per haver mentit sobre els seus contractes amb Rússia.

Als jardins de la Casa Blanca, el mandatari nord-americà va negar rotundament que hagués fet aquestes peticions i es va mostrar disposat a declarar sobre aquestes converses. “Hi estic a favor al 100%”, va dir quan un periodista li va preguntar si ho faria sota jurament. Però es va negar a dir si hi havia gravacions dels seus intercanvis amb Comey.

Tensions amb Qatar

D’altra banda, Trump també va parlar sobre les tensions entre diversos països àrabs i Qatar. “Ha de deixar de finançar el terrorisme”, va assegurar, i va instar el regne àrab a ser una nació “responsable”.

El mandatari nord-americà va afirmar que Qatar “ha sigut històricament un país que ha finançat el terrorisme a un nivell molt alt” i va assegurar que el seu govern està decidit a aturar el flux de fons a les activitats extremistes al món. “Vull fer una crida a totes les nacions a aturar immediatament el finançament del terrorisme [...]. No anomenaré altres països, però no hem acabat”, va assegurar Trump en el seu objectiu de pressionar les nacions perquè s’impliquin en aquesta pràctica.

Les seves paraules van contradir la crida del seu secretari d’Estat, Rex Tillerson, hores abans, a suavitzar el bloqueig contra Qatar. Tillerson va fer aquesta demanda a l’Aràbia Saudita i altres països del Golf perquè les tensions a la regió no perjudiquin la lluita contra el grup jihadista Estat Islàmic.

stats