Internacional 10/05/2019

Trump encareix fins al 25% els aranzels a les exportacions xineses

La Xina anuncia el "contraatac" en la guerra comercial que afecta un terç de les seves exportacions

Ara
1 min
Xi Jinping i Donald Trump, en una imatge d'arxiu

BarcelonaAquesta mitjanit –hora de Washington– ha entrat en vigor una nova pujada del 10% dels aranzels a importacions xineses valorades en 200.000 milions de dòlars. Això suposa que a partir d'ara els productes procedents del gegant asiàtic es gravaran un 25%. La mesura enterboleix les negociacions amb Pequín per contenir la guerra comercial entre les dues economies més grans del món. Pequín ha mostrat el seu malestar i ha afirmat que hi haurà "contraatac", sense precisar més.

L'augment dels aranzels afecta 5.000 productes xinesos, en especial cereals, productes tèxtils, material de construcció i productes químics i combustibles, que suposen al voltant d'un terç de les exportacions del país, informa l'agència Efe. Precisament, els dos països celebren una minicimera a Washington entre el vice primer ministre xinès, Liu He, i l'encarregat de Comerç Exterior dels Estats Units Robert Lighthizer, per intentar un pacte que permeti retirar o almenys rebaixar l'impacte dels impostos.

Diumenge passat Trump va trencar una treva de més de sis mesos en la guerra comercial a l'anunciar que divendres apujaria al 25% els aranzels que va imposar l'any passat a productes xinesos valorats en 200.000 milions de dòlars. L'anunci va revolucionar els mercats i va fer augmentar la incertesa sobre les converses entre les dues potències, que fins fa una setmana semblava que s'acostaven a la signatura d'un acord comercial.

Trump va amenaçar aquest dijous, a més, amb imposar aranzels també del 25% a 325.000 milions de dòlars més en importacions de la Xina, cosa que cobriria el valor total dels béns xinesos importats anualment pels Estats Units.

stats