ELECCIONS A MÈXIC
Internacional 02/07/2018

Trump felicita López Obrador, amb qui espera treballar "en benefici" dels EUA i de Mèxic

Pedro Sánchez destaca que amb la victòria de l'esquerra s'obre "una nova etapa d'il·lusió i esperança"

Ara
2 min
Andrés Manuel López Obrador celebra la seva victòria a les eleccions presidencials mexicanes d'aquest 1 de juliol

BarcelonaLa victòria aclaparadora del candidat de l'esquerra Andrés Manuel López Obrador (AMLO) a les eleccions presidencials de Mèxic d'aquest diumenge ja ha fet la volta al món i diversos líders polítics internacionals han valorat el gir en el lideratge del país, tant els més pròxims com els més allunyats al seu projecte polític.

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha sigut dels primers –i dels més sorprenents– a fer-ho. "Tinc moltes ganes de treballar amb ell –ha escrit en una piulada–, hi ha molta feina a fer en benefici tant dels Estats Units com de Mèxic". Precisament, Trump ha carregat contra Mèxic des que va arribar a la Casa Blanca amb la seva polèmica política de "tolerància zero" amb la immigració, la persistència en la construcció del mur a la frontera entre els dos països o l'aplicació de polítiques comercials proteccionistes que han afectat els mexicans –a part del Canadà i la Unió Europea– amb l'aplicació d'aranzels.

Per la seva banda, el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, ha destacat en un comunicat que el Canadà i Mèxic comparteixen "objectius comuns", i ha assegurat que seguirà "col·laborant en temes que importen als ciutadans d'una punta de l'Amèrica del Nord a l'altra".

A l'Amèrica Llatina, diversos líders polítics han celebrat la notícia que rebien des del nord, i veus com ara la de Nicolás Maduro s'han afanyat a donar la benvinguda a AMLO. Maduro ha assegurat que amb la seva victòria "triomfa la veritat per sobre de la mentida i es renova l'esperança" a Mèxic.

En la mateixa línia s'ha expressat Evo Morales, el president de Bolívia, que ha aplaudit que el líder de Morena es posi al capdavant de Mèxic i ha pronosticat que el seu govern "escriurà una nova pàgina a la història de dignitat i sobirania llatinoamericana". Qui també ha vist esperança en la victòria de López Obrador ha sigut el president de l'Equador, Lenín Moreno, que espera seguir enfortint vincles amb el nou cap del govern mexicà.

Des de l'estat espanyol, Pedro Sánchez s'ha afegit a les felicitacions i creu que AMLO obrirà "una etapa nova d'il·lusió i esperança" a Mèxic. També ha celebrat la victòria de López Obrador el líder de Podem, Pablo Iglesias, que, tot i això, ha advertit a que "el camí no serà fàcil".

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha felicitat López Obrador "en nom de tots els catalans" i ha recordat els vincles entre Catalunya i Mèxic, dos països que, assegura, "sempre han compartit al llarg de la seva història la defensa de la llibertat, la democràcia i els drets humans".

stats