Internacional 24/05/2019

Trump creu que la disputa amb Huawei es podria resoldre mitjançant un acord comercial amb la Xina

Els EUA destinen 14.300 milions a ajudes agrícoles per mitigar els efectes de la guerra comercial

Ara
2 min
Trump destina 14.300 milions a ajudes agrícoles per mitigar els efectes de la guerra comercial

BarcelonaEl president dels Estats Units, Donald Trump, va assegurar dijous que la disputa entre el seu govern i la multinacional tecnològica xinesa Huawei es podria resoldre mitjançant un acord comercial amb la Xina.

Segons Trump, els productes de Huawei són "un risc per a la seguretat nacional" nord-americana: "Mires què han fet des d'un punt de vista militar i de la seguretat... És perillós. Però és possible que, si tanquem un acord, Huawei en formi part", va dir. El president nord-americà va qualificar de "molt bona" per al país la firma d'aquest hipotètic pacte comercial entre els Estats Units i la Xina, però no va voler donar detalls de com podria afectar el gegant de la telefonia. "És massa aviat. Ara estem preocupats per Huawei i la nostra seguretat", va afegir en una roda de premsa.

La setmana passada l'administració de Trump va incloure Huawei a la llista negra de companyies estrangeres que suposen una amenaça per a la seguretat del país i amb qui les empreses nord-americanes no poden fer negocis. Inicialment, això va provocar que el gegant d'internet Google i altres proveïdors de Huawei amb seu als Estats Units anunciessin que trencaven relacions amb l'empresa xinesa.

Posteriorment, però, el govern de Washington va donar un període de tres mesos a Huawei per readaptar-se a la normativa nord-americana, durant el qual les autoritats dels Estats Units continuaran les seves investigacions sobre la multinacional xinesa. Durant aquests tres mesos, les empreses podran treballar amb Huawei sense cap tipus d'impediment legal.

Les tensions amb Huawei són una derivada més de la guerra comercial que el govern de Trump manté amb la Xina. De fet, diverses multinacionals del sector de la roba i el calçat han demanat públicament a la Casa Blanca que acabi amb les tensions amb el país asiàtic.

Ajudes a l'agricultura

A més, Trump va anunciar ahir dijous un pla d'ajudes de 16.000 milions de dòlars (14.300 milions d'euros) per ajudar els agricultors "en resposta al dany comercial" produït per l'escalada de tensions comercials creades pel govern nord-americà.

La quantitat equival a l'impacte que, segons els càlculs de l'administració de Trump, tindran els aranzels imposats a productes agrícoles per la Xina i altres socis comercials, i per les disrupcions que causaran a la cadena de subministrament.

"El pla que anunciem avui garanteix que els agricultors no siguin els més afectats per les represàlies aranzelàries imposades per la Xina", va declarar el secretari d'Agricultura nord-americà, Sonny Perdue.

Uns 13.000 milions d'euros es destinaran a un programa de pagament als productors en funció de l'extensió conreada o al pes total dels productes. Uns altres 1.200 milions aniran a un segon programa, en aquest cas de compra d'excedents agrícoles, que s'entregaran a bancs d'aliments, escoles i entitats socials. Finalment, uns 90 milions es gastaran en projectes de creació i desenvolupament de nous mercats.

stats