Internacional 31/05/2019

Trump imposa aranzels a tots els productes mexicans

El president anuncia que només els aixecarà quan Mèxic aturi l'arribada d'immigrants

Carlos Pérez Cruz
2 min
Un agent fronterer del departament d'Agricultura dels EUA controla importacions de bròcoli als EUA des de Mèxic.

WashingtonEls aranzels com a solució màgica a tots els problemes, també el de la immigració. Donald Trump ha anunciat aquesta matinada que imposarà noves taxes a la importació de tots els productes mexicans per "afrontar l'emergència a la frontera sud". A partir del 10 de juny, els Estats Units aplicaran una tarifa d'un 5% a les importacions mexicanes que anirà incrementant-se un 5% cada primer de mes fins a arribar al màxim d'un 25% a l'octubre si Mèxic no pren "accions efectives" per reduir el flux migratori cap al seu veí del nord.

Trump, però, no aclareix quines accions agradarien a la Casa Blanca i avança que les sancions s'aixecaran a la seva "exclusiva discreció i criteri". La mesura podria tenir importants conseqüències per a totes dues economies. Només l'any passat, Mèxic va exportar als Estats Units béns per valor de 346.000 milions de dòlars.

En el seu característic to alarmista, Donald Trump va emetre un comunicat en què va insistir que els Estats Units "han estat envaïts per centenars de milers de persones que venen a través de Mèxic i entren al país il·legalment".

Tot i que les xifres de detencions segueixen per sota de les de principis de segle, els agents fronterers han detingut unes 100.000 persones per mes els dos últims mesos. Aquests números encara podrien ser superiors aquest mes de maig. En la majoria de casos, es tracta de famílies que fugen de la violència i la pobresa de diversos països centreamericans, encara que Trump considera que aquests grups estan integrats per "membres de colles de traficants".

L'anunci s'ha produït el dia que la Casa Blanca ha iniciat els tràmits perquè el Congrés aprovi el nou tractat comercial amb el Canadà i Mèxic. Conscient de l'important nombre d'empreses nord-americanes que produeixen els seus productes en sòl mexicà, Donald Trump els ha convidat a tornar als Estats Units per no veure's afectats per les tarifes.

stats